{ "title": "Utangaçlık", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/utangaclik.jpg", "date": "21.01.2024 09:44:17", "author": "Munteka", "article": [ { "article": "
Utangaçlık, bu duyguyu herkes yaşamının bir döneminde yaşamıştır. Bu duygu sınırlı sosyal ortamlarda yaşanmış, uzun süreli sorun oluşturmadıysa fazla problem edilmez. Ancak bazı kişiler için sürekli olarak sorun yaratabilir. Sosyal ortamlarda tedirginlik duyarlar, başkalarıyla birlikteyken ve ayrıyken sürekli olarak davranışlarıyla ilgili endişe yaşarlar. Bazı durumlarda daha büyük boyutlarda yaşanır ve kişi kendini izole eder. Bu aşamada kişi yalnız kalmaya mahkûm olmuştur. Utangaçlık duygusu bir yakının kaybedilmesi, yeni bir iş başlangıcı, yeni bir okul gibi belirli durumlarda da yaşanabilir. Bu duygu kişinin günlük yaşamını engelleyecek, yaşam kalitesini bozacak düzeyde olduğunda sorun olarak tanımlanır. Utangaçlık kişilere hükmeden, iş, okul ya da sosyal ortamlardan uzaklaştıran, ilişkilerden uzak tutan ve geri çeken bir duygudur.

Utangaçlık nelerle ilişkilidir?

Utangaçlık sosyal kaygıyla birlikte yaşanan ve rahatsızlık veren bir duygudur. Çevresindeki kişilere karşı utanılacak ve aptal duruma düşme, reddedilme veya yetersiz olma korkusu yaşanır. Bu duyguyu yaşayan kişiler başkalarıyla birlikte olduğunda, bu kaygının nasıl giderileceğini değil ne kadar fazla kaygılı olduğunu düşünür ve kaygısının daha fazla artmasına neden olur. Bu şekilde kısır döngünün içine girer. Düşüncelerinde gerçekçi algılar yerine, mantık dışı korkular vardır. Sosyal kaygı herkes tarafından yaşanabilir. Ancak utangaç olmayan kişiler kaygılarını daha farklı yorumladıklarından, kısır döngü içine girmezler. Utangaç olanlar kaygıyı kişiliklerinin bir parçası olarak görür. Diğer kişiler ise bunun geçici olduğunu bilir ve buna göre hareket ederler. Buna göre utangaç olmayan kişilerin kendilerine daha fazla güvendiği söylenebilir. Utangaçlık yaşayan kişilerde sosyal beceri eksikliği vardır. Yani ilişkilerini başlatma ve sürdürme konusunda sözel veya sözel dışı becerileri öğrenmemişlerdir.

Utangaç kişiler nasıl anlaşılır?
Utangaç kişilerin ruh halleri nasıl olur?
Utangaçlık nelere sebep olur?
Utangaçlıkla nasıl başa çıkılır?

Bu duyguları yaşayan kişiler öncelikle mantık dışı inançlarını değiştirmelidir. Bu inançlar 4 temel gruba ayrılmıştır. Bunlar;
Utangaç kişiler mantık dışı inançlarından kurtularak, daha gerçekçi inançlar edinmelidir. Bunlar;
Utangaç kişiler sosyal becerilerini nasıl geliştirebilir?

Sosyal becerilerin öğrenilmesi ve geliştirilmesi belli bir zaman içinde gerçekleşir. Bu yapılırken en kolay yollardan başlayarak, zora doğru gidilmelidir. Bu yüzden öncelikle kişilerle yapılacak sohbet sırasındaki davranışlardan başlamak gerekir. Sohbet konuşmayı başlatmak, sürdürmek ve konuşmayı bitirmek aşamalarından oluşur. Bu aşamalarda nasıl davranılacağı hakkında hem sözel hem de sözel olmayan davranışları gözden geçirerek, sosyal ortamlarda nasıl davranılması gerektiği hakkında çalışmalar yapılmalıdır.
" } ] }