Mutsuzluk

Mutsuzluk, insanın kendini huzursuz, umutsuz ve karamsar hissetme halidir. Hayattan zevk alınmadığı, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkıldığı zaman ortaya çıkar. İçine kapanıklılık, diğer insanlarla sıkıntı ve dertlerin paylaşılmaması mutsuzluğu tetikleyen etkenlerdir.

Mutsuzluk, sürekli üzgün olmak, ümitlerin ve yaşama sevincinin azalması, etrafta olup bitene karşı ilgisizlik olarak adlandırılabilir.
İnsan dünyada yaşamaya değer bir şeyin olmadığına inandığında mutsuzluk ortaya çıkar. Mutsuz insanlar günlük yaşamlarında karşılaştıkları her olumsuzlukta bütün aksiliklerin kendilerini özellikle bulduğunu zannederler. Etrafındaki insanlara sahte gülücükler saçarak, mutluymuş izlenimi vermeye çalışırlar fakat çoğu zaman gözleri ele verir onları. Geceleri uyuyamama, her sabah yeni bir umutsuzluk ve mutsuzlukla güne merhaba demek kronikleşir adeta mutsuz insanlarda.

Evet, insanların genelde bir günü bir gününe uymaz. İnsanların karşısına yaşamları çok farklı şeyler çıkarabilmektedir. Çok farklı tecrübeler edindirir bize hayatımız. Bazen yeniliriz karşılaştığımız sınavlara ve acılara. Bazen de sebat eder, dünyaya geliş nedenimizi düşünüp, sınavın sahibine sığınırız.

Mutsuzluk insanlarda kronikleşirse başa çıkması zaman alabilir. En küçük şeyleri bile gözümüzde büyütürüz. Havaların bozuk olması, yanakta çıkacak küçük bir sivilce bile mutsuz olmaya yetebilir. Fakat bazen hayatımızda karşımıza çıkan büyük olaylarda mutsuz olmamıza neden olmaktadır.
Sevdiklerimizin bize ihaneti, mutsuz giden evlilik, planlanan işlerin başarısızlıkla sonuçlanması, sevdiklerimizi kaybetmemiz, büyük maddi kayıplar, yakınımızın veya kendimizin hastalanması bir şekilde mutsuz olmamıza neden olmaktadır.

Bir de psikolojik nedenleri vardır mutsuzluğun. İnsanlara olan güven kaybı ve geçmişte yaşanılmış bir kötü tecrübe insanları psikolojik olarak mutsuzluğa sürüklemektedir. Yukarıda da bahsettiğim gibi küçücük şeyleri insanların kafasında büyütmesi, dünyanın her yerinde zaman zaman medyada gelen olumsuzlukların onun başına geldiğinde, sanki sadece onun başına geliyormuş gibi algılaması ve büyütmesi, insanların adeta onu mutsuz etmek için uğraşıyorlarmış gibi algılamasına ve psikolojik olarak mutsuz olmasına neden olmaktadır.

İnsanoğlu duygusal bir varlıktır. Kimi olaylara karşı güçlü olabilmekteyken, kimi olayların karşısında aciz kalmaktadır. Kimi zaman basit olabilmekteyken bazen de karmaşıktır insanoğlu. Çevresinde olup biten karmaşıklarla çatışmalar yaşarken, bu çatışmaların içerisinden sıyrılabilecek kadar da güçlüdür. Mutsuzluk ise onun güçlü iradesini zayıflatan ve karşılaştığı sorunlar karşısında pes etmesine neden olan duygusal çöküntü halidir.

Genellikle kapalı yerlerde uzun süre kalmak, kendini bir işe veya amaca fazlaca kaptırmak, uzun süre yalnız kalmak mutsuzluğu tetikleyene nedenlerdendir. İnsanların sık sık gezintiye çıkması, doğa yürüyüşü düzenlemesi, toplu etkinliklere katılarak farklı insanlar tanıması mutlu olmalarını sağlayacaktır. Burada önemli olan insanın kendisinin de mutsuzluktan kurtulmak için uğraşmasıdır.

Unutulmamalıdır ki, hiçbir gerçek, onu görmemeye çalışmaktan daha acı olamaz.
21.01.2024 09:24:13
Mutsuzluk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mutsuzluk Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

31 Yorum Yapılmış "Mutsuzluk"
sınavın sahibi? bilimden uzak, fantastik ve vasat zeka seviyesinde bir site.
mutlu . 06.06.2018
Merhaba öncelikle kusura bakmayın bu benim hayatımda ilk defa birilerine zayıf yanlarımı gösterişim o yuzden biraz garip anlatmış olabilirim ben kendimi ifade edemem ama kendimi bir palyaço olarak tanıtabilirim çünkü ne kadar sorunum da olsa hep mutlu olmaya çalıştım fakat ne zaman mutlu olmaya çalışsam nedenini bile bilmediğim bir mutsuzluk kaplar içimi bunun neden olduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Geçmişte saf mutlu bir insandım ailem iyi insanlardı ekonomik durumumuz iyiydi ama insanlar saflığımı bir avantaj olarak görmüş olmalıki bunu kullandılar,Bir zamanlar kim beni kullandı kim kullanmadı gibi şeyler düşünürdüm ama artık düşünmüyorum.O anlardan sonra kendimi kapattım ne zaman arkadaşlarımın yanından ayrılsam mutsuz olurdum hiçbir sorunumu aileme,arkadaşlarıma danışmadım resmen kendimi bir zaman sonra insan yerine koymamaya başlamıştım ne ağlamayı hak ettiğimi nede mutlu olmayı hak ettiğimi düşündüm ve en çok üzüldüğüm şeyse insani duygularımı hep kapattığım için duygusuz olmuştum yakın zamanda deprem oldu bana teyzemlerin ölmüş olabileceğini söylediler çok iyi bir insandır teyzem sevecen,tatlı,akıllı bir insandır.Buraya yazmış neden olmuş olayda bu ben teyzemin ölmüş olabilecek bir durumda hiç bir şey hissetmedim hatta tekrar uykuya daldım.Ama sanırım artık mutlu olmaya başlıyorum bence insanların mutsuz olma nedenleri kendi arzularının baskılanmasıdır,hani bir insanla tanışmak,dost olmak istersin ya ama yapamassın.İşte bu nedenlerle ben mutsuzum çünkü hayallerim için ne çok çabaladım nede utangaçlığımdan ödün verdim Ama artık yavaş yavaş mutlu olmaya başladım inşallah daha da mutlu olurum buraya yazamadığım daha ne kadar şey vardı ama ben küçük başlangıçlar yapmaya karar verdim hayla insanlara kendimi anlatıcak gücüm yok o yüzden buraya yazma nedenim ufak bir adım atmak zamanınızı ayırıp okuduysanız teekkürler :))
Palyaço . 20.02.2023 21:50:19
MERHABA ŞU 2 AYDIR BÖYLE OLMAYA BAŞLADI.KENDİMİ HEP MUTSUZ HİSSEDİYORUM.HAYATTAN KEYİF ALAMIYORUM,KİMSEYE TAHAMMÜLÜM YOK .ARKADAŞLARIM HEP İYİ GÜN DOSTU OLDUОU İÇİN ONLARI HAYATIMDAN ÇIKARDIM.AİLEMLE YAŞIYORUM AMA BAZEN ONLARA BİLE TAHAMMÜL EDEMİYORUM.PSİKOLOОA MI GİTMEM LAZIM BENİM.
büşra . 24.09.2019 17:26:28
merhaba ismim levent kız arkadaşım mutsuzluk ve karamsarlık içinde benden ayrıldı geri kazanmaya çalışıyorum..seni biraz rahat bırakayım kafanı dinle kendini toparla en kısa zamanda görüşeceğiz hayatımızdaki tüm engelleri aşacağız dedim.. cok teşekkür ederim anlayışı için ama şunu belirteyim ne senle nede başkasıyla uzun bir süre evlilik veya ilişki istemiyorum bittim artık hiç bu kadar kötü olmamıştım umutsuz ve karamsar nolur artık plan ve hayal kurmayalım ben artık tek basıma olmak istiyorum hayatımı yalnızz yasamak istiyorum bu düşünce ve istek iyice yerleşti beynime içimden başka bir şey gelmiyor dedi... ne yapmalıyım yardım edermininiz?
levent . 01.06.2019 16:47:35
Aslında mutlu olmam gerekir: harika bir üniversitede okuyorum, çirkinim, mizah seviyem yerlerde , en önemlisi de asosyâlim, takma diyorsunuz da ömrü boyu bir odada yalnız kalacağınızı , hiç kimsenin almadığı biri olarak yaşamınızı sürdüreceğinizi düşünerek mutsuz olmazsınız ,emin olun direk intahar edersiniz anladınız mı ?
Ziya . 13.06.2018
Sustum herseye her acıya her yaşanan kötü yaşanmışlıklara mutsuzum hemde hic tahmin edemeyeceginiz kadar cok eşimle evliligim benim istedigim bir evlilik degildi ailemin kararıydı 15 yıl boyuncada sevemedim gidecek yerim yok kalacak yanım yok karanlık icinde bir ışık ümid ediyorum bir gün o ışık yanacak
Suskun . 25.05.2018
öyle mutsuzum ki fakat allah başka kimsenin başına getirmesin derim.sebebini sorarsanız keşke daha az okusaydım daha az bilseydim daha az etrafıma önem verebilseydim daha az düşünseydim daha ve tekrar daha az başkalarına önem verseydim birazcık bile olsa kendi mütlülüğümü düşünseydim.
mutsuz biri daha . 19.05.2018
Çok güzel bir hayat yaşamadım ama her zaman mutlu olmak için savaştım, beni gerçekten üzen insanları effedip hayatıma bile aldım Ama şuanda aile ilişkilerim gevşedi gibi ve kimseye güvenim yok kimse derdime yardım edemez gibime geliyor çünkü herşeyim dediğim birim yok dertlerimi dinleyecek biride yok ve hep kendi kendime konuşurum herşeyimi yine kendime anlatırım. Diğer insanların yanında yalandan gülmekten sıkıldım ve yoruldum mutsuzken mutlu gibi gözükmeye çalışmaktan yoruldum ve tek yapabildiğim şey herşeyin geçiceğini düşünmek ama her güzel şey gibi hayel gibi geliyor
Önemlideğil . 10.05.2018
Ailemle dogru düzgün bir iletişimim yok asla böyle olmasını istemezdim eskiden caba gösterirdim ama artık duygusuz biri olmaya basladım içimde en yakınımda bulunan insanları onu gectim kendime karsı bile hiç birşey hissetmiyorum kşmseyi sevemiyorum Ama içimde ufak bir umut var umarım o umut herseyi tersine cevirir buna cok ihtiyacım var
Mutsuz . 06.05.2018
Mutlu degilim baskalarına imreniyorum. keske mutlu olabilsem. intihar edebilirim..
isimsiz . 05.05.2018
Hayatımda ilk defa birine gözü kapalı inandım güvendim ama herşey yalan çıktı zaten iğrenç bir hayatım vardı herşey bununla birlikte tepe taklak oldu zaten mutsuzdum ama umudum vardı artık ne umudum ne hayalim var herşeyim gitti 6 senedir antidepresan kullanmaktan bıktım ve bugün tekrar bıraktım başlamıcam bu kez kararlıyım inceldiği yerden kopsun
Çiçek . 22.04.2018
Hayat o kadar boş geliyorki 6 yaşımdan beri annemle babam ayrı şiddet üvey anne babanmn ilgisizliği beni yalnış bir evliliğe itti sora eşim tarafndan aldatıldım ayrıldım ailem le aramız kopuk kendi ayaklarım üstünde durmaya başladım o kadar yorgunum ki tek başıma kaldım acaba bu yüzdenmi bilmiyorum hayat bana tat cermiyor hiçbir şey beni mutlu etmiyor &128575;
Sude . 27.03.2018
Hayattan hiç zevk almıyorum
Meryem . 04.03.2018
Bazen diyorum ya yaşıyorum ister istemez
Depresyondayım . 15.01.2018
Aynen Birgün ölmek için hergün yaşıyoruz
Umutsuz . 12.01.2018
Her şeye şükretmemiz gerekirken neden bizler mutsuzluğu tercih ediyoruz.Başta kendimiz olmak üzere neden sevdiklerimizi de üzüyoruz anlayamıyorum inanın.İçimizdeki bu tarif edemediğimiz boşluk duygusu bizi nasıl karanlık bir kuyuya çekiyor.Bundan kurtulmak bu kadar uzun bir süreci kapsamasa keşke...Biz de mutlu olabilsek...Nasıl içinden çıkacağız bu durumun ne olur yardım edin...
Çaresizlik . 18.12.2017
Uzun zamandir cok mutsuzum herseyden, genelde agliyorum basarisizligi kabulanamiyorum, hel sansiz oldugumu hissediyorum. Nisanlim kucuk birsey yapsa bile ondan ayrilmayi dusunuyorum evlenince nasil olacak diye dusunyorum. Kalbimde karanlik var kendimi tutsakta hissediyorum bir kacis ariyorum. Ozgur olmak istiyorum herkesten herseyden, ayni zamanda yakinlarim olmadan da yapamiyorum. Kimseye guvenip icimdeki dertleri dokemiyorum. Bu durumla nasil basa cikabilirim?
Umutsuz . 16.12.2017
Birgün ölmek için hergün yaşıyoruz...
Berkay. . 12.12.2017
her sey sıkıcı herkes sıkıcı anlamsız bir hayat yalan bir dünya
sıkıcı hayat . 19.11.2017
Merhaba 39 yaşındayım yıllarca eşimle aynı iş yerinde çalıştık. Ama o yolsuzluk yaparak isten atıldı. Ben hala aynı iş yerinde çalışıyorum.kendimi burada mahkum ve ya köle gibi hissediyorum çıkmak istiyorum ama siz seni seviyoruz bize lazımsın gibi bahanelerle ikna etmeye çalışıyorlar. Eşimin yaptığı hata veya suç biliyorum mutsuzum bu duygudan kurtulamıyorum yaşam amacım yok her sey kötüye gidiyormuş gibi geliyor Maddi sıkıntılar ayrı bir dert. Hiç arkadaşım yok. Dertlerimi kimseyle paylaşamıyorum. Zaman geçtikçe daha da içime kapandım artık hiç konuşmuyor gülmüyor hatta gülümsemiyor um bile yardıma çok ihtiyacım var ACİL YARDIM
Mutsuzluk . 24.10.2017
Niye yasiyoruz ne icin calisiyoruz niye kiziyoruz niye k usuyoruz hayattan haz almiyoruz anlik mutluluk sonra arkasi karamsarlik hep ayni hep ayni dongu nereye kadar8
Bi care . 03.10.2017
Hayat artık anlamsız geliyor hep Üzgünüm kendimi engelleyemiyorum
Derin Hira . 29.09.2017
Bende bu mutsuz dünyada yaşıyorum daha önce en ufak bi şeyi bile günlerce dusunuyordum hatta öyle bi hal aldiki hatırlayabildiğim kadar geçmişe gidip yanlislarimi tek tek ayikliyordum hata yani yaşanan her şeyi kendime mal ediyordum kendimi suçluyorum dusunmekten ali koyamiyordum günlerce aylarca sürekli taa ki olduğum saate kadar her şeyi dusundun sonra bi dakka sonrasını sonra ayni saniyeyi ve sürekli suçluluk duygusu beni kemiriyordu bu bi yıl sürdü daha sonra hiç bisey dusunmemeye başladım hemde hiç bisey anne baba arkadaş dost dünyayı umursamiyorum ve mutsuzum bu dünyada kendimi gerçekten yanlız hissediyorum hiç bisey yapmak istemiyorum calisamiyorum sevgiyi yitirdim malevyati yitirdim maddi olarak ta hiç bisey yapmak istemiyorum ne yapmam gerekir bilmiyorum cevap verecekmisiniz bilmiyorum ama yinede yazdım
Ozgur . 12.09.2017
Ben de çok mutsuzum, ne yapsam boş, sürekli midem bulanıyor, hayat sanki hep acıdan ibaret , sürekli ağlıyorum, sanki acı bir zehri yutmaya çalışıyor gibiyim üzgün, mutsuz ve acı doluyum...
PINAR . 05.09.2017
Yaşam anlamsız ve saçma geliyor. Elimi kıpırdatmaya bile halim yok. Mutlu olsam hissetmem zaten hemen geçiyor. Hiç bir kişi ve nesne , olay beni mutlu etmiyor. Sevgisiz ve uykulu halde geziyorum. İyi günler diliyorum kendime ama geleceğinden umudum yok. Uğursuz bir insanım teşekürler
ece . 30.08.2017
Dünya sadece kısır döngü. Uyu, uyan işe git, yemek te, banyo yap, tuvalet yap, kıyafet yıka, ütü yap.ve hiçbir anlamı yok sonu da yok. Bu dünya bitiyor ahiret var: cennet/cehennem
Gülümcan . 13.08.2017
sadece artık kendı mı kayıp edıyorum
aysun . 29.09.2016
35 yaşındayım yaşamadığım şey kalmadı diyebilecek kadar çok şey yaşadım ve defalarca ihanete uğradım,şimdi duygusuz ruhsuz ve amaçsız biriyim hislerim öldü ve ne yazık ki bunu bana herkes söyler oldu...benim duygularım vardı öldürenler utansın,artık herşeye salla gitsin modundayım.
önemsiz . 08.09.2016
18 yaşındayım psikolojim aşırı bozudu insanın sevgili yapması çok mu kötü bişey
kader . 24.06.2016
13 yaşındayım hep çok güçlü çok mutlu ve ailesi tarfından sevilen biri gibi duruyorum ama gerçekler çok acı...
gizemli kız . 12.03.2016

Panik Atak Türleri

1. Beklenmedik Ataklar: Nedensiz, birden ortaya çıkan nöbetler. Panik bozuklukta bu tür ataklar vardır.2. Duruma bağlı olan...
Devamını Oku

Paranoya Tedavi Yöntemleri

Paranoya psikolojik bir rahatsızlık ile toplum içinde aşırı evhamlı kişiler içinde kullanılan, anlamı eski Yunancada delirmek olan hastalık ve nitelemedir. Par...
Devamını Oku

Şizofreni Tanısı

• Şizofrenide görülen belirtiler başka psikiyatrik hastalıklarda da görülebilir.• Hiçbir belirti tek başına tanı koydurucu değildir. Tanı psikiyatri...
Devamını Oku

Majör Depresyon

Majör depresyon, özellikle gençlerde çok sık karşılaşılan psikolojik bir durumdur. Ortaya çıkması durumunda çok ciddi sonuçlara neden olabilecek bir rahatsız...
Devamını Oku

Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?

Stres anında fazla enerji tüketildiğinden birey kendini güçsüz, yorgun ve endişe içinde hisseder. Daha sonraları kişi uyku problemi çekmeye başlar. Sinirli ve ...
Devamını Oku

Ani Sinirlenme

Ani sinirlenme, insanları ani bir şekilde etkileyen, sebepsiz yere oluşan bir durumdur. Kan beynime sıçradı gibi sözlerle ifade edilen sinirlenme halind...
Devamını Oku

Şizofreni

Şizofreni, beyinde bulunan maddelerin iletiminde yaşanan bozukluk ve bu bozukluk nedeni ile bazı farklılıkların oluşması ile ortaya çıkan bir hastalıktı...
Devamını Oku

Panik Atak

Panik atak genel olarak bazı psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülen, bunun yanı sıra yine bazı fiziksel rahatsızlıklarla birlikte de görülebilen bir tür ...
Devamını Oku

Panik Bozukluk Nedenleri

Panik bozukluk, tekrarlayan ve beklenmedik panik atakları ile karakterize edilen bir anksiyete bozukluğudur. Panik atakları, aniden ortaya çıkan şiddetli bir kaygı ...
Devamını Oku

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk, manik depresyon ve duygu durum bozukluğu olarak da bilinen, kişinin depresyon dönemlerinde aşırı, abartılı, uçlarda düşüncelere kapı...
Devamını Oku

Madde Bağımlılığı

Madde bağımlılığı, genelde ergenlik dönemine giren çocuklarda başlar. Özellikle ailevi sorunlar genç yaştaki çocukların madde bağımlılığına başlamaların...
Devamını Oku

Panik Atak Tedavisi

Panik atak ya da panik bozukluk, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Günümüzde, etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki çeşit panik atak tedavisi y...
Devamını Oku

Şizofreni Tedavisi

Şizofreni tedavisi yapılsa da birçok hastanın tamamen düzelemediği görülür. Şizofreni hastaların hayat şartlarını zorlaştıran, iletişimi zora sokan bir ...
Devamını Oku

Obsesif

Obsesif, günlük yaşamda ortaya çıkan endişe, evham ve takıntılarla ortaya çıkan, bunları çözümlemeden rahat edemeyen obsesif kompulsif bozukluğu bulunan...
Devamını Oku

Sinir Ucu İltihabı

Sinir ucu iltihabı, sinir hücrelerindeki hasarı anlatan bir terimdir. Tıpta nöropati olarak adlandırılan durum, ellerden daha fazla ayakları ve bacaklar...
Devamını Oku

Mazoşist

Mazoşist; Mazoşizm, 19. Yüzyılda yaşamış Avusturyalı bir Ro­mancı olan Leopold von Sacher Masoch'un bir Ro­man'ında anlattığı cinsel uygulamalara dayand...
Devamını Oku

Cinsel İsteksizlik

Cinsel isteksizlik, cinsel istek ve arzuların azalması, yeteri kadar cinsel uyarının olmasına rağmen, cinsel ilişkide bulunma ve fantezi isteğinin bulun...
Devamını Oku

Bipolar

Bipolar, Plansız düşünceler içeren ve irsi bir kişilik bozukluğudur. Kişi duygu değişimleri, klinik ya da majör depresyon yaşayabilir. Ruhen yaşanan far...
Devamını Oku

Aşırı Sinirlilik

Aşırı sinirlilik, bu sorunun yaşanması tek başına psikiyatrik bir bozukluk olarak değerlendirilmemelidir. Bu durum bazı psikiyatrik bozuklukların belirt...
Devamını Oku

Ket Vurma

Ket vurma, öğrenme psikolojisinde üzerinde durulan ve zihindeki bilgilerin karıştırılması olarak ifade edilen bir kavramdır. Yeni öğrenilen bir bilgiyle benz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Panik Atak Türleri
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Şizofreni Tanısı
Majör Depresyon
Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?
Son Forum Konuları
Forumdaki Psikolog Arkadaşlar Yardım Edebilir Mi? Uzun Süredir Boğuştuğum Sorunun Çözümü Nedir?
Deli Diyebilirsiniz Ama..
Takintiliyim Aşığım
Babam Annemi Aldatıyor
4 Senedir Evden Cikmadim
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024