Öfke

Öfke, kendisine fizyolojik ve biyolojik başka değişikliklerin eşlik ettiği, şiddeti hafif iritasyondan, şiddet ve baş kaldırışa kadar değişiklik gösteren bir duygudur. Öfke anında kalp atışları hızlanır, tansiyonda yükselme olur, adrenalin ve noradrenalin gibi hormonların değerleri yükselir. Eksternal ve internal olaylar öfkeye sebep olur.
Özellikle bir tek kişiye, bir duruma veya can sıkan özel bir soruna karşı öfke duyulabilir. Önceden başımızdan geçen travmatik olaylarda, öfkenin gün yüzüne çıkmasına neden olabilir. Öfke kontrolü ele almak amacına odaklanmış olan bir duygudur. Tamamen sağlıklı bir insan tarafından yaşanan bir duygu olan öfke, herkesin yaşayabileceği bir durumdur. İnsanlar aşağılandığı, hataların yüzlerine vurulduğu, kırıldığı ya da haksızlığı uğradığı zamanlarda sıkça öfkelenir. Bu duygu dost veya düşman olabilir. Eğer kontrolü ele alınabilirse, yaşamda pozitif bir rol oynar. Haksızlıklar karşısında savaşmaya, ayakta kalmaya ve yaşamda değişiklik zamanı geldiğini anlamaya yardımcı olur. Öfke sonunda şiddete başvurmamak gerekir. Bu sadece bir duygudur. Öfke anında nasıl davranılacağı sadece kişiye bağlıdır. Burada önemli olan nasıl hissedildiği değil, nasıl tepki verildiğidir. Öfkenin kontrol edilemediği durumlarda iş yeri ve evde şiddet, boşanma, madde bağımlılığı gibi olaylar meydana gelebilir. Günümüz koşullarında insanların maruz kaldığı stres, oldukça büyük boyutlardadır. İş yükü ve güvensizlik altında ezilen kişiler, çeşitli koşullarla karşı karşıya kalmaktadır.
Öfkenin altında önemli değerleri etkileyen faktörler üzerinde kontrolü kaybetme hissi yatmaktadır. Bunlar sevilen bir insan, gurur, onur, para, zaman, eşitlik gibi değerlerdir. Öfke anında buna sebep olan değeri düşünerek, bu enerji patlamasının bunu alt edeceği sanılır ya da bu enerji patlamasıyla önümüzdeki bariyerleri kıracağımız düşünülür. Bu esnada sonuçları düşünülemediğinden, olay sonunda pişmanlık duyulur. Fiziksel saldırılarda, öfkenin enerji vermesi olumlu olarak kabul edilebilir. Ancak bu durum çoğu zaman kişilere fazladan stres yaşatır. Öfke nöbetlerinin sıkça yaşanması kalp hastalıklarının ve kalp krizlerinin en büyük sebeplerinden biridir.

Öfkenin dışa vurumu nasıl olur?

  • Öfkenin ifade edilmesi dürtüsel ve doğal bir davranıştır. Bu duygu tehlike karşısında verilen doğal bir cevaptır. Saldırı sırasında kendimizi savunabilmek için agresif ve güçlü duyguları ve davranışları ortaya çıkarır. Yaşamın devamı için belli bir miktar öfke gereklidir.
  • Kişiler kendilerini öfkelendiren herkese ya da her şeye fiziksel bir tepki veremez. Yasalar ve sosyal normlar karşısında öfke kişileri belli bir noktaya kadar götürebilir.
  • Kişiler öfkeyle savaşabilmek için, bilinçli veya bilinçsiz olarak farklı süreçlerden geçmektedir. Bu duyguyu dışa vurmak açısından en etkili yol, kişinin kendini agresif olarak değil, etkili olarak dışa vurmasıdır. Bunu yapabilmek için öncelikle ihtiyaçlar belirlenmeli ve diğer kişileri kırmadan bunların nasıl karşılanacağı öğrenilmelidir. Etkili olmak talepkar ve baskıcı bir tutum içinde olmayı gerektirmez. Bu hem kendimize hem de başkalarına karşı saygılı olma anlamını taşımaktadır.
  • Öfke baskılanarak, farklı bir normda yeniden şekillendirilebilir. Bu öfkeyi içimizde tutarak, konu hakkında düşünmeden sadece pozitif şeylere odaklanmakla gerçekleştirilir. Buradaki gaye öfkenin bastırılması ve daha yapıcı olan bir davranışa dönüştürülmesidir. Buradaki tehlike öfkesini dışa vuramayan kişinin bunu kendisine yöneltmesidir. Bu da depresyon veya hipertansiyon gibi neticeler vermektedir.
  • İfade edilemeyen öfke kişide patolojik davranışların ortaya çıkması sağlayabilir. Diğer kişileri küçümseyen, eleştiren, öfkesini yapıcı olarak dışa vuramayan kişiler başarılı ilişkiler yürütemez.
  • Kişiler kendi iç dünyalarında sakinleşebilir. Bu gibi durumlarda kalp atışlarının yavaşlamasına, sakinleşmeye ve duyguların sönmesine izin vermek gerekir. Eğer bunlar yapılmazsa, bu durum başkalarının lehine olacaktır.

Öfke kontrolü nasıl olur?


Öfke kontrolünün gayesi kişinin içinde büyüyen duyguları ve öfkenin sebep olduğu dalgalanmaların azaltılmasıdır. Etrafımızda bulunan ve bizleri kızdıran kişilerden kurtulmak ve onları değiştirmek mümkün olmadığından, tepkilerimizi kontrol altına almamız gerekir. Kişilerin öfkeye olan yatkınlığını, içlerinde olan öfke duygularını, bu duygularla nasıl başa çıkılacağını ölçebilen bazı psikolojik testler bulunmaktadır. Bununla ilgili ne tür bir sorunun olduğunun farkına varmak, öfke kontrolü sağlamak açısından önemli bir adımdır.

Bazı insanlar neden daha fazla öfkelidir?


Bazı kişiler daha kolay ve çabuk öfkelenmekte ve bu duyguyu daha yoğun yaşamaktadır. Bazıları ise öfkesini belli etmez ve her zaman tetikte görünebilirler. Çabuk ve kolay öfkelenen kişiler sosyal olarak geri çekilebilir ya da fiziksel olarak hasta olabilirler. Kolay öfkelenen kişiler kızdırılmaya yönelik toleransları daha düşük olur. Bunlar kızdırılmaya, haksız eleştirilere, küçük hataları düzeltmeye, güvensizliğe tahammül edemezler. Kişileri bu hale getiren farklı sebepler olabilir. Bunlardan birisi kalıtsal ya da fizyolojik olabilir. Çocukların bir kısmı daha doğuştan öfkelenmeye meyilli, hassas ve gergin olabilir. Bu erken yaşlarda kendini gösterebiliyor. Diğer bir etken ise sosyo kültürel yapıdır. Toplum tarafından öfke negatif değerlendirildiğinden, bu duygu yapıcı olarak kanalize edilemez. Aile içi geçmişte bunda rol oynamaktadır. Kolay öfkelenen kişilerin aileleri yıkıcı, duygusal iletişimde zayıf ve kaotik bir yapıdadır. Kişilerin içlerinde olan her birikimi dışa boşaltması doğru olmadığı gibi, tehlikeli bir durumdur.

Öfkeyi kontrol etmenin yolları nelerdir?
  • Diyaframınızı kullanarak derin nefes alışverişi yapın.
  • İçinizden rahatla, gevşe gibi telkinlerle kendinizi rahatlatmaya çalışın.
  • Anılarınızda olan rahatlatıcı deneyimlerinizi düşünmeye çalışın.
  • Yoga gibi egzersizleri yaparak, kaslarınızı gerginlikten uzaklaştırın.
  • Bu davranışları her gün yaparak, öfkeli zamanlarınızda kullanmayı öğrenin.
  • Kendinizi ifade etme şeklini değiştirmeye çalışın. Öfkeli kişiler düşüncelerini yansıtacak şekilde küfürlü, patlayıcı konuşmaya daha yatkındır. Olayları dramatize eder, abartılı bir şekilde düşünürler. Bunları rasyonel düşüncelerle değiştirmek gerekir.
  • Herhangi bir şeyden bahsederken daima, asla dememek gerekir. Bunlar uygun olmadıkları gibi, öfkeyi destekleyici ve onaylayıcıdır. Bunlar çözüm üretecek kişileri sizden uzaklaştırır.
  • Öfkenin sorunlarınızı çözmeyeceğini, kendinizi iyi hissetmeye yardımcı olmadığını, aksine kendinizi kötü hissetmenize yaradığını düşünün.
  • Mantığın öfkeden daha üstün olduğunu unutmayın. Bu nedenle mantığınızı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
  • Öfke bazı hallerde kaçınılmaz sorunlardan kaynaklanabilir. Bu gibi durumlarda sorunu nasıl çözeceğinizi öğrenmelisiniz. Bir plan yaparak, nasıl ilerleyeceğinizi kontrol edin. Yapabileceğinizin en iyisini yapmaya gayret edin. Yapamadığınız zaman kendinizi cezalandırmayın, sabırlı davranın.
  • Öfkeli kişiler sabırsız olur, hemen sonuç almayı ister. Bu yüzden bazı davranışlar uygunsuz olur. Tartışma sırasında ilk olarak yanıtlarınızı gözden geçirmelisiniz. Karşınızdakini dinleyerek, yanıtlamak için zaman kazanın.
  • Öfkeli olunan zamanlarda savunmaya geçmek normaldir, ancak karşı saldırı uygun değildir.
  • Öfkenizi mizah kullanarak bastırmaya çalışın. Bu sizin dengeli bir bakış açısı kazanmanızı sağlayacaktır.
  • Bazı hallerde kişileri kızdıran kendi çevreleridir. Bu yüzden ortamı değiştirebilirsiniz. Kendinize zaman ayırmayı öğrenin. Çevrenizde kişilerin stresli anlarını öğrenerek, bu zamanlarda vereceğiniz tepkilere dikkat edin.
21.01.2024 01:47:04
Öfke ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Öfke Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Öfke"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Panik Atak Türleri

1. Beklenmedik Ataklar: Nedensiz, birden ortaya çıkan nöbetler. Panik bozuklukta bu tür ataklar vardır.2. Duruma bağlı olan...
Devamını Oku

Paranoya Tedavi Yöntemleri

Paranoya psikolojik bir rahatsızlık ile toplum içinde aşırı evhamlı kişiler içinde kullanılan, anlamı eski Yunancada delirmek olan hastalık ve nitelemedir. Par...
Devamını Oku

Şizofreni Tanısı

• Şizofrenide görülen belirtiler başka psikiyatrik hastalıklarda da görülebilir.• Hiçbir belirti tek başına tanı koydurucu değildir. Tanı psikiyatri...
Devamını Oku

Majör Depresyon

Majör depresyon, özellikle gençlerde çok sık karşılaşılan psikolojik bir durumdur. Ortaya çıkması durumunda çok ciddi sonuçlara neden olabilecek bir rahatsız...
Devamını Oku

Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?

Stres anında fazla enerji tüketildiğinden birey kendini güçsüz, yorgun ve endişe içinde hisseder. Daha sonraları kişi uyku problemi çekmeye başlar. Sinirli ve ...
Devamını Oku

Ani Sinirlenme

Ani sinirlenme, insanları ani bir şekilde etkileyen, sebepsiz yere oluşan bir durumdur. Kan beynime sıçradı gibi sözlerle ifade edilen sinirlenme halind...
Devamını Oku

Şizofreni

Şizofreni, beyinde bulunan maddelerin iletiminde yaşanan bozukluk ve bu bozukluk nedeni ile bazı farklılıkların oluşması ile ortaya çıkan bir hastalıktı...
Devamını Oku

Panik Atak

Panik atak genel olarak bazı psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülen, bunun yanı sıra yine bazı fiziksel rahatsızlıklarla birlikte de görülebilen bir tür ...
Devamını Oku

Panik Bozukluk Nedenleri

Panik bozukluk, tekrarlayan ve beklenmedik panik atakları ile karakterize edilen bir anksiyete bozukluğudur. Panik atakları, aniden ortaya çıkan şiddetli bir kaygı ...
Devamını Oku

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk, manik depresyon ve duygu durum bozukluğu olarak da bilinen, kişinin depresyon dönemlerinde aşırı, abartılı, uçlarda düşüncelere kapı...
Devamını Oku

Madde Bağımlılığı

Madde bağımlılığı, genelde ergenlik dönemine giren çocuklarda başlar. Özellikle ailevi sorunlar genç yaştaki çocukların madde bağımlılığına başlamaların...
Devamını Oku

Panik Atak Tedavisi

Panik atak ya da panik bozukluk, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Günümüzde, etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki çeşit panik atak tedavisi y...
Devamını Oku

Şizofreni Tedavisi

Şizofreni tedavisi yapılsa da birçok hastanın tamamen düzelemediği görülür. Şizofreni hastaların hayat şartlarını zorlaştıran, iletişimi zora sokan bir ...
Devamını Oku

Obsesif

Obsesif, günlük yaşamda ortaya çıkan endişe, evham ve takıntılarla ortaya çıkan, bunları çözümlemeden rahat edemeyen obsesif kompulsif bozukluğu bulunan...
Devamını Oku

Sinir Ucu İltihabı

Sinir ucu iltihabı, sinir hücrelerindeki hasarı anlatan bir terimdir. Tıpta nöropati olarak adlandırılan durum, ellerden daha fazla ayakları ve bacaklar...
Devamını Oku

Mazoşist

Mazoşist; Mazoşizm, 19. Yüzyılda yaşamış Avusturyalı bir Ro­mancı olan Leopold von Sacher Masoch'un bir Ro­man'ında anlattığı cinsel uygulamalara dayand...
Devamını Oku

Cinsel İsteksizlik

Cinsel isteksizlik, cinsel istek ve arzuların azalması, yeteri kadar cinsel uyarının olmasına rağmen, cinsel ilişkide bulunma ve fantezi isteğinin bulun...
Devamını Oku

Bipolar

Bipolar, Plansız düşünceler içeren ve irsi bir kişilik bozukluğudur. Kişi duygu değişimleri, klinik ya da majör depresyon yaşayabilir. Ruhen yaşanan far...
Devamını Oku

Aşırı Sinirlilik

Aşırı sinirlilik, bu sorunun yaşanması tek başına psikiyatrik bir bozukluk olarak değerlendirilmemelidir. Bu durum bazı psikiyatrik bozuklukların belirt...
Devamını Oku

Ket Vurma

Ket vurma, öğrenme psikolojisinde üzerinde durulan ve zihindeki bilgilerin karıştırılması olarak ifade edilen bir kavramdır. Yeni öğrenilen bir bilgiyle benz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Panik Atak Türleri
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Şizofreni Tanısı
Majör Depresyon
Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?
Son Forum Konuları
Forumdaki Psikolog Arkadaşlar Yardım Edebilir Mi? Uzun Süredir Boğuştuğum Sorunun Çözümü Nedir?
Deli Diyebilirsiniz Ama..
Takintiliyim Aşığım
Babam Annemi Aldatıyor
4 Senedir Evden Cikmadim
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024