Paranoid Şizofreni

Paranoid şizofreni, toplumda yaygın olarak görülen şizofreni türüdür. Bu hastaların dengeli görünen kişiliklerinin altında yatan sorunlarının anlaşılması oldukça güçtür. Dışarıya belirti vermeden tüm sorunlarını içlerinde yaşarlar. Bu kişiler incelendiklerinde yanılgılara sahip, paranoya sahibi, çoğunlukla halüsinasyon gören bireyler oldukları tespit edilmiştir.
Görülen halüsinasyonlar görüntülü ya da sesli olabilir. Rahatsızlık kişilerde uzun süreli devam edebileceği gibi, aralıklarla yaşanabilir.

Paranoid şizofreni hastalarında görülen belirtiler nelerdir?

  • Kişilerde takip edildiğine dair düşünceler olması.
  • Bu dünyaya özel olarak gönderildiğine, özel bir görevinin olduğuna, kendisinin doğa üstü olduğuna dair inancın olması.
  • Kıskançlık duygusunun belirgin olması.
  • Kişilerin tehdit edici ya da emir verici sesler duyması.
  • Gerçekte olmayan kokuların ve tatların hissedilmesi.
  • Bir inanca saplantı derecesinde bağlanma ve düşünsel bozuklukların yaşanması.
  • Gerçekte olmayan sanrılı düşünceleri, inançları başka kişilere söyleyerek, lider olma arzusu içinde olmak.
  • Görüşlerine ve kendisine karşı çıkan kişilere karşı öfke duymak, saldırgan hareketlerde bulunmak.
  • Kişilik bölünmeleri yaşamak, kendi kendine konuşmak.

Paranoid şizofreni hastalarının durumunu olumsuz olarak etkileyen durumlar nelerdir?

  • Kişilerin olgunlaşmamış, duygu ve düşünce yapısının gelişmemiş olması.
  • Aile içinde iletişim kopukluğu olması ve ilişkilerin bozulması.
  • Kalıtımsal olarak hastalığa yatkın olmak.
  • Kişinin aşırı derecede içe dönük mizaca sahip olması.
  • Rahatsızlığın sinsi ve yavaş ilerlemesi.
  • Hastalığın teşhisinin geç fark edilmesi, bu sebeple tedavinin gecikmesi.

Paranoid şizofreni teşhisi nasıl yapılır?


Rahatsızlık aralıklarla ya da uzun sürelerle görüldüğünden, hastaların tedavilerinin ihmal edilmemesi gerekir. Tedavi edilmediğinde hastalar psikoza girerek, yaşamla bağlarını koparabilirler. Rahatsızlık kişilerde iki farklı şekilde yaşanabilir. İlk durumda kişinin kendi içine kapanmasıyla, depresif bir ruh halini yaşanır. Bu kişilerin tipik depresyon haliyle karıştırılmaması için, teşhisin doğru konulası gerekir. Rahatsızlığın gelip giden özelliği ile gereksiz yere manik depresif teşhisi ile karıştırılma ihtimali bulunmaktadır. Bunun yanında yanılgılar, halüsinasyonlar ve diğer belirtilerin olması teşhisi kolaylaştıracaktır. İkinci grup hastalarda, kendini üstün görme, lider olma, kendini öne çıkarma, özel görevi olduğuna inanma davranışları vardır. Bunlar sürekli hayal dünyasında yaşamakta, etrafına özel olduklarını kabul ettirme, kendini ispatlamaya çalışmaktadır. Bu kişilerde yüksek ego durumu görülebilir. Hastaların belirgin semptomları incelenerek, paranoid şizofreni teşhisi koymak mümkündür.

Paranoid şizofreni tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlık her hastada farklı etkilerle yaşandığından, oldukça tehlikeli olabilecek bir durum söz konusudur. Rahatsızlık ömür boyu tedavi altına alınmalıdır. Hastalar çoğunlukla akıl hastanelerinde tedavi edilmektedir. Uygulanacak tedavi içinde ilaç kullanımı ve psikoterapi uygulaması vardır. Uzun dönem sürecek tedavi süresince, hastaların, ailelerin ve doktorun sabırlı olması önemlidir. Hastalar son dönemler kullanılan psikotrop ilaçlar, tedavide olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olmuştur. Gereksinim duyulduğunda elektroşok tedavisi de uygulanmaktadır. Tedavide amaçlanan hastaların yeniden topluma kazandırılmasıdır.
19.01.2024 17:27:50
Paranoid Şizofreni ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Paranoid Şizofreni Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

135 Yorum Yapılmış "Paranoid Şizofreni"
Hasta yakinlari nasil davranmalidir?
Ayla . 30.04.2019 09:00:27
Turkıyedekı ev hanımlarına ithafen beyinlerininin kendini öğüttüğünden bahsediyordum evde kutuphanem var dedi bitanesi. Açıklayarak anlatayım o zaman kullanmadıgın ve depoladığın bilgiler seni hasta eder overdose olursun, bilgiyi hazmedip gunluk hayatında kullanmazsan boynuna dolanan yılan olur
Hep savunma . 24.06.2019 01:47:37
Edvard snowden isimli aspergeri canlandırırken joseph gordon mımıksız yuz ıfadelerını kısıtlı goz temaslarını ortamın ıcındeyken dısında gıbı olmaları kısmını taklıt ermekte zorlandıgını acıklamıstır. En cokta duygudan yoksun stabıl ses tonunu cıkarmakta zorlandıgını soylemıstır
Hayat ne garıp kuşlar filan . 11.06.2019 22:26:19
neden yamuk yılıklar toplaşma ıhtıyacı duyar ki? Cevap: yamuk yılık oldukları için
Aykırı . 12.05.2019 14:31:33
Otizm ve şizofreni birbirinin karşıtıdır: Otizm mentalizmin (diğer bir deyişle insanî/sosyal/iletişim becerileri) eksiklikleri ile karakterize edilirken şizofreni, aşırı zihinselleştirmeden kaynaklanan; izlenme, anlamlar çıkarma, işkence öznesi olduğuna inanma (herkesin kendisine garezinin olduğuna inanma ) sanrıları gibi semptomlarla özetlenen hiper-mentalizmi ortaya koymaktadır. Karşıt model, içe kapanıklık, çekingen olma, ya da yetersiz insani ilişkilere duyarlılığın her ikisinin de görsel veya işitsel eksikliklere sebep olacağı gibi, hem Otizmin hipo-mentalizminin hem de şizofreninin hiper-mentalizminin zihinsel zorluklara yol açacağını ileri sürmektedir. Bununla birlikte, zorluklar birbirinden farklıdır. Şizofreni insan beynini okumaya çalışmaya kafayı yormakta iken otizm insanın niyetini amacını çözecek zihinsel yetilere doğuştan sahip değildir. Yani şizofeni hiper mentalizm iken otizm hipo mentalizmdir. Birbirlerini doğururlar. Upper ebeveyn kendini sıfırlamış ve genlerini aktarmıştır.
Gerçekler acıdır.. . 11.08.2018
Bende paranoid şizofreni var. Hastalığı korkunç bir şey görmeyin biz paranoid şizofrenler sağlam gözükürüz. Gerçekte sağlam değiliz. Bende günde 2 kez Norodol 10 mg 2 kez Akineton ve 1 kere Ozaprin 20 mg kullanıyorum. Sesler duyuyorum. Şimdiye kadar 7 kere intihar ettim. Sağ omzum hâlâ kırıktır. Bizler Hastalığımız alevlenince bazen suç işleriz. Benim 6 tane davam var. Birisi Çanakkale 3. Asliye Ceza Mahkemesindedir. Hakim akıl hastası olduğumu biliyor. Bu yüzden hastanelere götürüyor. Ama doktorlar suç tarihini bilmediklerinden suç tarihinde akıl sağlığı yerindeydi diyorlar.
Çanakkale . 14.10.2020 15:33:59
Hayatta hiç birşey lineer değildir herhangi bir şey tam kapasite çalışıyorsa zorlanmaya fazla dayanamaz ve kendini sıfırlar Aynı şizofreninin otizme dönüştüğü gibi
circle . 06.09.2019 07:46:29
Çozumun parcası degılsen sorunun parcasındır bu lafı oldum olası severım.
Kuzu . 26.08.2019 09:26:31
Hayatımda ilk kez halk tv izlıyorum :)) bu kafalardan bende istiyorum
Has süzme . 25.08.2019 21:18:28
Ailenizde boyle bırı varsa kabullenmek zordur sağa sola bunu soyleyemez anlatamazsın bi şekilde ona uyum saglamak zorundasınızdır. Insan dedıgın netıcede en cok gordugu 4 kişinin ortalamasıymış. Kımse ailesınde şizofren bırı oldugunu konu komsuya soyleyemez cok zor gercekten..
Benım adım kırmızı . 11.08.2019 13:32:36
Birine laf soksam sana olan bağlılıgımı anlarmısın ey gardas Yada bagımlılıgımı desem malum bır ayak çukurda .. lol
Pörsü . 25.07.2019 17:56:26
Oğlum akıllı kendi bulur malı, oğlum deli neyler malı..
Oğlan doğurmuş ama . 23.07.2019 15:40:05
Üniversite hocamız söylemişti bu hastaların butun dertlerı akrabalarıdır etrafa pek zarar verme eğilimde değildirler gecelerı gunduzlerı akrabalarıdır.
Ev hanımı . 04.06.2019 20:18:12
Avrupa ve amerikada aspergerliler zihinsel engelli grubundadırlar. Para olympic turnuvalarda kürsüleri vardır. Duygusal ve sosyal zeka yetersizliği zihinsel engeldir.
Jessica jane applegate . 02.06.2019 10:25:48
Herhangi birisinin desteğini yada onayını almak ister gibi bir halim var mı allasen?? Nereden vuracacağını bilemiyor .... ne yapsan olmuyor gülüm.
Gözüm . 29.05.2019 14:31:06
Her harereketinle bana haklılığımı bir kez daha gösteriyosun))
Dirennn Nineee . 26.05.2019 10:37:41
Teomandan ruhidir benim adım adlı parça tüm sevdiklerime gelsin
Double check . 24.05.2019 18:08:03
Diğer şizofreni alt tiplerinden (katatonik, hebefrenik ve şizoid kişilik bozukluğu (basit tip)) farklı olarak paranoid şizofreni, perseküsyon dediğimiz kötülük görme ve referans (atıf) sanrıları içerir. bu kişiler sosyal olarak yalıtılmış şekilde yaşar, dezorganize konuşur ya da yürürler. konuşurken bağlamı kaçırırlar. yürürken ritüeller sergileyebilirler. (ileri geri yürüme) Psikanalitik etiyolojisine bakarsak, freud paranoid düşünceleri, bilinçdışı eşcinsel isteklerle ilişkili ortaya çıkan kaygıyı azaltma çabalarının sonucu olarak tanımlar. yani eşcinsel istekler ego tarafından kabul edilmez ve savunma mekanizmaları devreye girer. ben bir erkeğim, başka bir erkeği seviyorum karşıt tepki gelişimiyle ondan nefret ediyorum a dönüşür ve bu kabul edilemediğinden o benden nefret ediyora dönüşerek paranoid bir hal alır. Yemin ediyorum bende aynısını düşünmüştüm , sadece hemcinslerini bu kadar kafaya takan bir insanın başka bir açıklaması olamaz. Bir insanı saplantı derecesinde kafaya takma durumu sadece aşkta olur insanın bu denli kimyasını bozacak şey sadece aşktır.
Hermofrodit . 14.05.2019 08:31:43
Hasta yakınlarına hasta değilmiş gibi davranın.. Aslansın kaplansın gibi söylemlerle sırtını oğşayın...
aynen . 07.05.2019 15:13:03
Tarıkatların organizesini sağlar bu ınsanlar üst akıllarıdır. Tarikattan çıkmak kolay değildir. Senin yapılacak hiçbirsey yoktur bundan sonra ...
Akme cumhuriyetı . 02.05.2019 16:20:22
Atıp tutmayın madem çok merak ediyorsunuz gelin beraber inceleyelim :-D
Acne tarikatı . 29.04.2019 07:48:12
Kendi eşiğini dostunu çoçuğunu keklemeye alışmış hasta kişisi sert kayaya çarptı :) yağzıkk napsın oda haklı sen napıoonn tiyze diyeni olmamış))
tek tel amca . 28.04.2019 12:36:01
Adamlar altta yazmış felsefe tartışmasına girmek gersizdir diye okumadınız sanırım ..
Same looser . 28.04.2019 09:44:21
Dost doğruyu söyler düşman değil Yorma kendini bacım :))) paranoyaya göre dost yoktur herkes potansiyel vurucudur. Velevki haklı , tezinden yola çıkarak adnan oktar ve benzeri şizofrenik liderli tarikatların örgütlenmeleri ile ilgili belgesellerin izlemesini tavsiye ediyorum. Saygılar...
Patates baskısı . 28.04.2019 09:21:16
Etrafındakiler sana bakıp sahip olduğun kompleksleri gördüğünden kırılma diye senden yanaymış gibi ama bunu anlamak için empati yeneteği lazım. Çünkü Eşe dosta sağa sola aynı muhabeti yapıp görüş almak akıl sağlığı yerinde insan işi değildir. Takıntı ve ispat çabasını çok rahat görebiliyoruz. Tabi bu yazıyıda anlamak için normal olmak lazım kedi tereyağı paradoksuna döndü şimdi bu olay :)) bence sen yorma o güzel kafanı :))))
Olsada koydum olmasada . 28.04.2019 09:15:20
Otizm şizofreninin mutasyonudur. Hani o toplumda benim oğlum insan içine karışmıyor karışsa da bir tuhaf senkronizasyon sorunu yaşıyor yalnızlığı ve kendi düyasında olmayı seviyor dediğiniz insanlar otistik yani sosyal zekaları olmayıp tek düze yaşayan insanlar. Hani ebeveynlerinden biri şizofren olan . Bu yuksek işlevli otistikleri açtıgımızda ; Takıntılı, tuhaf vucut reflekslerı ve hareketlerı olan , mimik ve jest kullanmayan , donuk yüz ifadeli , fake ve yapmacık bir gülümsemeye sahip olan, eline verilen işi layıkıyla yapan fakat çözüm üretemeyen , motor becerileri zayıf olan , büyüse dahi sosyal kuralları ögrenemedıgı için yetişkin gibi davranamayan , kendi ilgi alanları dışında sohbet etmeyi beceremeyen ( tabiki bu donanımsal eksiklikten kaynaklanıyor ) insanlar varya toplumda aman ne kadar saf insanlar dediğimiz insanlar aslında aspergerli bireylerdir.
Anlıycak inşallah . 02.04.2019 10:58:31
Bu hastanın en önemli özelliği hastaya mantıklı ve geçerli kanıtlar gösterilse bile hasta sabit ve gerçek dışı düşünceleri olduğuna ikna edilemez. Hatta çoğu kez ikna etme girişimleri ters teperek hastanın size kızgınlık ve düşmanlık duyguları geliştirmesine neden olur. Bu hastalar tehlikeli grupta kabul edilir. Siz kendinizi hastanın yerine koyarsanız ne kadar rahatsız edici ve tehdit edici bir dış dünyaya karşı ne kadar tedirgin bir iç dünyanız olduğunu farkedersiniz. Hastalığın tedavisi oldukça zordur. hastalığını kabul etmediklerinden zorla yada kandırılarak yakınları tarafından hekime getirirler. Yakınlarının işi oldukca zordur sanrıları dısında hastanının dısarıdan gozlemlenen belırtısı yok denecek kadar azdır. Keskin ve tedirgin bakısları, kısıtlı göz teması kurması, tedirgin yürüyüşü göze çarpan tuhaflıklarıdır. Hekimin hastayla guven ılıskısı kurup nedenlerını anlamaya calısması cogu zaman cok zordur. Hekımın hastaya mantık yada felsefe tartısmasına gırmesı yararsızdır. İlaç tedavılerı dıger tedavı modelınden daha basarılıdır.
Küstüm . 03.01.2019 13:39:17
Bu aralar boş vaktim çok, geçen gün check-up yaptırdım . Gözlerimde ağrı ve kanama vardı, dokotora nasıl diye sorduğunda canavar gibi gözlerin dedi, ben ileri görüşe sahip olmak istediğimi söyledim. Karşılıklı gülüştük :) ileri görüşlü olmak bu olsa gerek...
Paytak the empire . 25.12.2018 15:57:09
Beynin algoritmasının bozulmasını size şöyle ifade edebilirim. Hastaya kişilik bozukluğuna sahip olduğunu söylediğinizde , hasta; evet en azından kişiliğim var diye bir cevap verebilir. Sorun beynin niceliğinde değil niteliğindedir. Gerçi burda bahsedilen paranoid şizofrenidir, paranoid kişilik bozukluğu kısmen şizofeniye göre daha masumdur tedavisi daha kolaydır, şizofreniden bahsettiğimizde tedavi malesef imkansıza yakındır çünkü hastalar hasta olduklarını asla kabul etmedikleri gibi etrafındaki herkesin akıl hastası olduğunu düşünür. Kendisinin dünya algısının normal diğer insanların eksik ve yetersiz olduğunu düşünmektedir. Bu hasta yakınlarına doktor olarak tavsiyem onları karşılıksız sevin ve sadece bekleyin..
Cevizle Gülen Adam Kemal . 13.12.2018 14:56:01
Aşşağıda arkadaşlar ne güzel açıklamışlar . Bu hastaların böyle olma sebepleri kendini ifade edememeleri duyacakları cevaptan korkmaları karşılığını spontan olarak verememeleri.. Beyin böyle bir savunma mekanizması geliştiriyor. Bize sadece üzülmek düşüyor :( gerçekliğin doğasını sorgulamaya başlamalısın dolares..
Dolares . 30.11.2018 13:28:27

Panik Atak Türleri

1. Beklenmedik Ataklar: Nedensiz, birden ortaya çıkan nöbetler. Panik bozuklukta bu tür ataklar vardır.2. Duruma bağlı olan...
Devamını Oku

Paranoya Tedavi Yöntemleri

Paranoya psikolojik bir rahatsızlık ile toplum içinde aşırı evhamlı kişiler içinde kullanılan, anlamı eski Yunancada delirmek olan hastalık ve nitelemedir. Par...
Devamını Oku

Şizofreni Tanısı

• Şizofrenide görülen belirtiler başka psikiyatrik hastalıklarda da görülebilir.• Hiçbir belirti tek başına tanı koydurucu değildir. Tanı psikiyatri...
Devamını Oku

Majör Depresyon

Majör depresyon, özellikle gençlerde çok sık karşılaşılan psikolojik bir durumdur. Ortaya çıkması durumunda çok ciddi sonuçlara neden olabilecek bir rahatsız...
Devamını Oku

Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?

Stres anında fazla enerji tüketildiğinden birey kendini güçsüz, yorgun ve endişe içinde hisseder. Daha sonraları kişi uyku problemi çekmeye başlar. Sinirli ve ...
Devamını Oku

Ani Sinirlenme

Ani sinirlenme, insanları ani bir şekilde etkileyen, sebepsiz yere oluşan bir durumdur. Kan beynime sıçradı gibi sözlerle ifade edilen sinirlenme halind...
Devamını Oku

Şizofreni

Şizofreni, beyinde bulunan maddelerin iletiminde yaşanan bozukluk ve bu bozukluk nedeni ile bazı farklılıkların oluşması ile ortaya çıkan bir hastalıktı...
Devamını Oku

Panik Atak

Panik atak genel olarak bazı psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülen, bunun yanı sıra yine bazı fiziksel rahatsızlıklarla birlikte de görülebilen bir tür ...
Devamını Oku

Panik Bozukluk Nedenleri

Panik bozukluk, tekrarlayan ve beklenmedik panik atakları ile karakterize edilen bir anksiyete bozukluğudur. Panik atakları, aniden ortaya çıkan şiddetli bir kaygı ...
Devamını Oku

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk, manik depresyon ve duygu durum bozukluğu olarak da bilinen, kişinin depresyon dönemlerinde aşırı, abartılı, uçlarda düşüncelere kapı...
Devamını Oku

Madde Bağımlılığı

Madde bağımlılığı, genelde ergenlik dönemine giren çocuklarda başlar. Özellikle ailevi sorunlar genç yaştaki çocukların madde bağımlılığına başlamaların...
Devamını Oku

Panik Atak Tedavisi

Panik atak ya da panik bozukluk, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Günümüzde, etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki çeşit panik atak tedavisi y...
Devamını Oku

Şizofreni Tedavisi

Şizofreni tedavisi yapılsa da birçok hastanın tamamen düzelemediği görülür. Şizofreni hastaların hayat şartlarını zorlaştıran, iletişimi zora sokan bir ...
Devamını Oku

Obsesif

Obsesif, günlük yaşamda ortaya çıkan endişe, evham ve takıntılarla ortaya çıkan, bunları çözümlemeden rahat edemeyen obsesif kompulsif bozukluğu bulunan...
Devamını Oku

Sinir Ucu İltihabı

Sinir ucu iltihabı, sinir hücrelerindeki hasarı anlatan bir terimdir. Tıpta nöropati olarak adlandırılan durum, ellerden daha fazla ayakları ve bacaklar...
Devamını Oku

Mazoşist

Mazoşist; Mazoşizm, 19. Yüzyılda yaşamış Avusturyalı bir Ro­mancı olan Leopold von Sacher Masoch'un bir Ro­man'ında anlattığı cinsel uygulamalara dayand...
Devamını Oku

Cinsel İsteksizlik

Cinsel isteksizlik, cinsel istek ve arzuların azalması, yeteri kadar cinsel uyarının olmasına rağmen, cinsel ilişkide bulunma ve fantezi isteğinin bulun...
Devamını Oku

Bipolar

Bipolar, Plansız düşünceler içeren ve irsi bir kişilik bozukluğudur. Kişi duygu değişimleri, klinik ya da majör depresyon yaşayabilir. Ruhen yaşanan far...
Devamını Oku

Aşırı Sinirlilik

Aşırı sinirlilik, bu sorunun yaşanması tek başına psikiyatrik bir bozukluk olarak değerlendirilmemelidir. Bu durum bazı psikiyatrik bozuklukların belirt...
Devamını Oku

Ket Vurma

Ket vurma, öğrenme psikolojisinde üzerinde durulan ve zihindeki bilgilerin karıştırılması olarak ifade edilen bir kavramdır. Yeni öğrenilen bir bilgiyle benz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Panik Atak Türleri
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Şizofreni Tanısı
Majör Depresyon
Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?
Son Forum Konuları
Forumdaki Psikolog Arkadaşlar Yardım Edebilir Mi? Uzun Süredir Boğuştuğum Sorunun Çözümü Nedir?
Deli Diyebilirsiniz Ama..
Takintiliyim Aşığım
Babam Annemi Aldatıyor
4 Senedir Evden Cikmadim
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024