Psikolojik

Psikolojik rahatsızlıklar, çeşitli nedenlerle kişinin düşüncesinde, ruh halinde ya da davranışlarında sorun olması halidir.

Ruh sağlığı ile Ruh hastalığı arasındaki fark nedir? Bazen cevap açıktır, bazen ise değil. Örneğin kafalarının içinde sesler duyan kişiler Şizofren olabilir. Yüce fikirleri olan kişilerde- Hiçbir tecrübesi ya da eğitimi olmadan Türkiye'yi yönetebileceğine inanmak gibi - Bipolar rahatsızlık olabilir.
Fakat çoğu zaman cevap bu kadar açık değildir. Topluluk içinde konuşamıyorsanız, bu durum bir hastalığınız olduğunu mu gösterir, yoksa sadece aşırı heyecanı mı? Üzgün ve umutsuz hissediyorsanız, bu sadece kısa süreli bir bunalıma mı işarettir yoksa ilaç almanızı gerektirebilecek bir depresyona mı?

Zaten normal nedir ki?


Normalliği tanımlarken kültürün ve bilimin rolü.

Neyin normal neyin anormal olduğunu tespit etmek zordur. Bilim insanları, araştırmacılar ve ruh sağlığı uzmanları (Psikologlar, Psikiyatristler, Terapistler, Rehber Danışmanlar vb) bu konu ile yüzlerce yıldır uğraşıyor olmalarına rağmen hala normal ve anormal arasındaki çizgi belirsizdir.

Neyin normal olduğu genelde kimin tanımladığına bağlıdır. Normallik belirsizdir ve genelde belli bir kültürün ya da topluluğun değer yargılarına göre değişir ve hatta aynı kültürde bile normallik zaman içinde değişebilir, özellikle değişen sosyal değerler ve beklentilerden etkileniyor ise. Örneğin 50 yıl önce boşanmak kavramına büyük bir tepki ile bakılırken, bugün boşanmak daha normal bir kavram haline gelmiştir.

Psikolojide normal olanı anormal olandan ayırt etmekteki en büyük güçlük ise test edilememesinden kaynaklanır. Obsesif-kompulsif için herhangi bir MRI ya da kan testi yoktur, Depresyon için herhangi bir ultrason ya da Bipolar rahatsızlık için röntgen bulunmamaktadır. Bu tabi ki psikolojik hastalıkların biyolojik nedenleri olmadığı anlamına gelmez, çünkü beyindeki kimyasal maddelerde oluşan değişimler ile bağlantılıdırlar ve bilim insanları bu değişimleri harita üzerine koymaya başlamışlardır. Fakat psikolojik hastalıkları teşhis edebilecek testler hala mevcut değildir.

Peki, psikolojik rahatsızlık nasıl tanımlanır?


Psikologlar ve psikiyatristler, testler yerine, belirtilere, semptomlara ve ortaya çıkan işlevsel bozukluklara bakarak teşhis koyarlar.

İşlevsel bozukluklar, banyo yapmak ya da işe gitmek gibi belli rutin işleri ya da temel günlük görevleri yerine getirememektir.

Belirtiler, her objektif gözlemcinin fark edebileceği işaretlerdir, örneğin aşırı sinirlilik ya da hızlı nefes alıp verme gibi.

Semptomlar, mutsuzluk ya da ümitsizlik gibi hasta tarafından algılanan ya da hissedilen duygulardır.

Belirtiler, semptomlar ve işlevsel bozukluklar. Tanı ve İstatistik Rehberinde (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders - DSM) detaylı olarak tanımlanmıştır. Buna göre 300'den fazla değişik Psikolojik hastalık sınıflandırılmıştır. Amerikan Psikiyatri Kurumu tarafından çıkarılan DSM rehberi, Psikologlar ve Psikiyatristler tarafından, anoreksiyadan tutunda röntgenciliğe kadar her tür hastalığı teşhis etmekte kullanılır. Tanı rehberinin ilk basımı 1952 yılında yapılmış ve bugüne kadar sürekli olarak güncellenerek yayınlanmaya devam etmiştir.

Neden normal ve anormal arasında bir ayırım yapmak ve damgalanmaya yol açabilecek isimler getirmek gereklidir? Neden özel bir teşhis gerekir? Bunun bir sebebi, Amerika'da sağlık sigortası endüstrisinin DSM kitabında açıklanan teşhislere bakarak, sigorta kapsamını ve ödenecek miktarları tespit etmesidir. Diğer bir neden ise doğru tedaviyi önerebilmek için neyin tedavi edilmesi gerektiğini (Ve bu hastalığın tedavi edilip edilemeyeceğini) bilme gerekliliğidir.

Belirtiler, semptomlar ve işlevsel bozukluklar nasıl belirlenir?


Psikologlar ve Psikiyatristler sahip olduğunuz belirtilerin, semptomların ya da işlevsel bozuklukların normal mi yoksa anormal mi olduğunu nasıl belirlerler? Uzmanlar çoğunlukla aşağıdaki yaklaşımları kullanırlar:

1. Kendi algıladıklarınız. Düşüncelerinizi, davranışlarınızı ve işlevselliğinizi nasıl algıladığınız, sizin için neyin normal olduğunu belirlemek için kullanılır. Bazı konularla başa çıkamadığınızın farkında olabilirsiniz ya da daha önce yapmaktan zevk aldığınız günlük aktiviteleri artık yapamadığınızı ya da yapmaktan zevk almadığınızı düşünebilirsiniz. Eğer depresyonunuz varsa, günlerce bulaşıkları yıkamayabilir, banyo yapmayı bırakabilir, sosyalleşmekten kaçınabilir, hobilerinize olan ilginizi yitirebilir ya da ailenize normalden çok daha fazla bağırmaya başlamış olabilirsiniz. Kendinizi üzgün, ümitsiz, cesareti kırılmış ve vazgeçmiş hissedebilirsiniz. Bu davranışların normalden farklı olduğunu fark edebilir, bir şeylerin yanış olduğunu düşünebilirsiniz.

2. Başkalarının algıladıkları. Kendi algılarınız objektif olmayabilir ve davranışlarınız, düşünceleriniz ya da işlevselliğiniz konusunda yeterince doğru bilgi vermeyebilir. Oysa tarafsız gözlemciler bunu sağlayabilir. Size göre yaşamınız gayet normal gelebilir. Fakat çevrenizdeki kişilere garip ve anormal gelebilir. Bu genelde Şizofren durumlarında geçerlidir. Eğer şizofrenseniz, sesler duyuyor olabilirsiniz ve başka bir insan ile iletişim kurduğunuzu düşünerek bu seslerle konuşmaya devam edebilirsiniz. Bu durumu gözlemleyen dışarıdan birisi için davranışınız anormal gelecektir.

3. Kültürel ve etnik normlar. Çoğu kez, neyin normal neyin anormal olduğu içinde bulunduğumuz kültür tarafından belirlenir. Fakat bu sizin kültürünüzde normal kabul edilen bir davranış başka bir kültürde anormal olarak karşılanabilir demektir. Sadece kendi duyduğunuz seslerle konuşmak Batı dünyasında Şizofreni belirtisi olabilir, fakat diğer kültürlerde bu tür halüsinasyonlar dinsel deneyimin bir parçası sayılabilir ve bazı davranışlar ailenizde normal karşılanabilir ama dışarda düzeltilmesi gereken anormal davranışlar olarak düşünülebilir. Örneğin, dikkat eksikliği ve hiperaktivite aşırı kontrollü bir okul ortamında kabul edilmezken, daha az kontrollü ev ortamında normal sayılabilir.

4. Süre ve semptomların şiddeti de dikkate alınır?

Bir insanın Psikolojik rahatsızlığını belirlemekte, genelde bu dört alan göz önüne alınır. Psikolog ya da Psikiyatrist size nasıl hissettiğinizi sorabilir, başkalarının davranışlarınızda ya da ruh halinizde bir farklılık görüp görmediklerini sorabilir ve aile yapınızı sorabilir. Ayrıca psikolojik testlere cevap vermenizi isteyebilir.

Göz önüne alınan diğer etkenler

* Semptomlarınız ne kadar süredir devam ediyor.
* Semptomlarınızın ne kadar şiddetli olduğu * Semptomların sizin için ne kadar rahatsız edici olduğu.
* Semptomlarınızın normal yaşantınızı ne kadar etkilediği.

Değer verdiğiniz bir ilişkiden sonra kendinizi üzgün hissetmeniz normaldir. Fakat aşırı üzgün haliniz haftalarca devam ediyorsa ve işe gitmek, ev işlerini yapmak ya da arkadaşlarınızı ziyaret etmek gibi günlük aktivitelerinize olan ilginizi kaybetmiş iseniz Depresyonda olabilirsiniz. Aynı şekilde, önemli bir müşteriye prezantasyon sunmadan önce heyecanlanıyorsanız ama yine de hızlı nefes alışverişlerinizi kontrol altına alıp devam edebiliyorsanız sizinkisi sosyal fobi (Sosyal kaygı rahatsızlığı) değil, sadece sahne korkusu olabilir.

Ve trafikte birisinin önünü kesmişseniz ya da dükkandaki satıcıya bağırmışsanız, sadece kötü bir gün geçiriyor ya da genel olarak huysuz biri olabilirsiniz. Fakat sürekli olarak saldırgan, şiddete eğilimli, manipülatif (Başkalarını kendi çıkarı için sömüren), başkalarını kullanan, sorumsuz ya da kanunlara karşı gelen biri iseniz antisosyal kişilik bozukluğunuz (Sosyopat) olabilir.

Psikolojik Sağlık, gelişen ve değişen bir kavramdır

Bütün bu kriterlere rağmen, sağlıklı ya da normal psikolojinin ne olduğunu net olarak tanımlamak oldukça zordur. DSM bu zorluğun farkındadır ve Psikolojik rahatsızlıkları strese, işlevsellikte soruna yol açan ya da sağlığı aşırı derecede bozan (Ölüm, keder ya da sakatlığa sebep olan) psikolojik sendromlar ve davranışlar ile sınırlı tutmaktadır. Ayrıca bu sendromlar kültürel olarak normal kabul edilmiş ve bir olaya bağlı olarak beklenen tepkiler olmamalıdır. Örneğin sevilen birinin kaybı sonucu yas tutmak gibi.

Psikolojik rahatsızlıklar, aşırı stres, acı çekmek ya da işlevsellikte bozukluklar ile bağlantılı olarak kişinin düşüncesinde, ruh halinde ya da davranışlarında değişiklikler olması halidir.

Fakat normallik kavramının sürekli olarak değiştiğini hatırlamak gerekir, tıpkı fiziksel hastalıkların teşhisinde olduğu gibi. Örneğin, yıllarca kan basıncının 120/80 olması normal sayıldı. Fakat 2003 Mayıs'ında bu durum birden değişti. Şimdi bu kan basıncı ile prehipertansiyon teşhisi koyulabilmektedir.

Tıpkı kan basıncında olduğu gibi, yeni tıbbi bilgiler Psikolojik rahatsızlıklar konusunda da değişikliklere yol açmaktadır (Yeniler eklenirken, geçersiz olanlar çıkarılmakta ya da belirtiler ve semptomlar yeniden düzenlenmektedir.) Örneğin bugün bazı uzmanlar regl öncesi sancıların ve semptomların Psikolojik rahatsızlık olarak tanınması gerektiğini öne sürmektedirler (Regl öncesi disforik rahatsızlık)

Bu gözden geçirmeler ve yenilenmeler aynı zamanda sosyal ve kültürel yaklaşımı da yansıtabilir. Örneğin eşcinsellik önceleri Psikolojik bir rahatsızlık olarak görülmekteydi, fakat 1973 yılında DSM kitabından çıkarıldı.

Tedavi etmek ya da etmemek: Terapi her zaman gerekli değildir.

Gerçekten teşhis edilebilecek bir Psikolojik rahatsızlığınız olsa bile, günlük yaşamınızda tedavi gerektirecek kadar önemli bir problem oluşturmuyor olabilir.

Örneğin örümcekleri düşünün. Bu hayvanlara karşı aşırı bir korkunuz olabilir, fakat hiçbir zaman örümcekler ile karşılaşmamış olabilirsiniz ya da örümcek gördüğünüzde birisini çağırıp yardım istiyor olabilirsiniz. Dolayısıyla bu fobinin yaşamınıza çok az etkisi olabilir ve normal yaşamınızda hiçbir aksaklık oluşturmayabilir. Bu tür bir durumda terapiye gerek var mıdır? Hayır. Kişinin durumuna bir teşhis koyulabilir ama terapi gerektirmez. Sonuç olarak Psikolojik tedavi sadece kişinin günlük hayatını sürdürmesine engel olan durumlarda düşünülür.
23.01.2024 06:54:48
Psikolojik ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Psikolojik Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

70 Yorum Yapılmış "Psikolojik"
Lütfen yardım edin artık dayanamıyorum 1 ay 1ay yok yaşamadığım şeyler yok 2 aydır evden dışarı çıkmıyorum insanlardan nefret ediyorum evde beyaz şeyler görüyordum 2-3 gün önce korkuyorum herşeyden kendimin özel olduğunu düşünüyordum yok oda gitti hayat artık bana keyif vermiyor yemek yemek konuşmak istemiyorum borçlar ailem ben hayatım ölmek için dua ediyorum artık sağlığımı hiç umursamıyorum birilerinden yardım istiyorum
eda . 29.07.2015
benımde pskolojık sorunlarım var bi insanla konusrken digerine baktıgımda suratı degişiyor insanların suratına bakamıyorum aynada tuhaf tuhaf seyler görüyorum kendımen bile korkar oldum bile birinden yardım ıstıyorum lütfen bana yardım edın .. ilaclar fayda etmıyor gördügüm şeylerin dogru olmadıgını bılıyorum ama genede sıkıntı ıcındeyım bilen birinin yardımına ihtiyacım var ..
murat . 07.07.2016
sanki lanetlenmiş gibi hiçbişeyden zevk alamıyorum.hiçbişey yapasım gelmiyor.sürekli uyumak istiyorum son bikaç yıldır günde 2 pakete yakın sigara içmeye başladım ne yapacağımı bilmiyorum
gökhan . 26.09.2015
Slmlar . Oncelikle yorumları okudum ve size bazı tavsiyelerde bulunmm gerektgne inandm . Oncelikle hersey kafada bitiyo . Hayatı , kendinizi bu kadar dinlemeyin . Cok dusunmemeye calsn biseylerle mesgul olun. Kitap okuyun . Bide radyasyondan biraz uzak durun zihninizi bosaltn . Goreceksiniz o kadar fazla abartlcak bi sorununuzun olmadgnı . Unutmayn . Hersey kafada bitiyo . İyi seyler dusunun . Zihninizi kotu seylerden uzak tutun ve en onemlisi asla umutsuzluga kaplmayn . Sorularnz olursa bn burdaym . Takip edicem
ben . 13.09.2014
Birisiyle konuşurken mantıklı cp veremiyorum kişi benimle konuşu an bana masal gibi geliyor ve anlamıyorum
Yavuz . 01.11.2021 01:45:51
Uzun zaman dur anlımda ağrı beni deli ediyor daha önce ameliyattan dolayı depresyon oldu bundan kurtulamıyorum her gün hayatımı zehir acıyor ve intihar etmek istiyorum lütfen yardım edin cevap bekliyorum
Mustafa . 26.04.2019 07:50:40
Merhaba eşim bir kaza geçirdi sonra cezaevine girdi yaklaşık 15 gün oldu fakat ahlaksızca ağlamak olan olayları sanki biri fısıldıyor gibi o olayları tekrar tekrar beynimde çözümleyemiyordusunce ve ağlama geliyor ne yapmam gerek
Fatma . 25.05.2018
merhaba ben kenid kendime konusuyorum ve sanki icimde benden baka biri daha varmis kendimi bildim bileli konusuyorum onlarla ve hep bana yol gosteriyolar sizce bi hastaligim varmidir? Eğer sürekli dalıp gitmelerin varsa ve eskide yapabildiğin şeylere odaklanmakta zorluk çekip kafan genellikle iç konuşmalara gidiyorsa bu Disosyatif kişilik bozukluğu olabilir. Araştırabilirsin ama internetteki her durum senin için geçerli olmayabilir. Çünkü bu hastalığın seviyeleri vardır ve genellikle internette ağır vakaları yazıyorlar.(Amnezi gibi)
BELKI . 13.05.2018
Size tavsiyem beslenmenize dikkat edin. Glüten hassasiyetiniz olabilir. Omega3 desteği alın. Kızartmalardan uzak durun. Özellikle patates kızartmasından. Sızma zeytin yağı kullanın. Sebze yemekleri yiyin. Ekmekten ve buğday ürünlerinden uzak durun. Ev yapımı yoğurt yiyin. ilaçlarını sıcak bir müddet daha kullanın. Düzeleceksiniz.
Oktay . 07.05.2018
Evliyim aldatıldım ,eşim beni istemiyor.Üniversite sınavı na hzlnyrmkararsızm birtürlü derse odaklanamıyorum.
nazimea . 13.04.2018
Ne acayip yorumlar var arkadaş. Milletin içini karartmayın. Kendinizi de kasmayın bu kadar. Hayat dediğin ne zamana ne olacağı belli olmayan kontrolsuz bir seruven. Bırak aksın gitsin yahu...
şaka mısınız . 03.04.2018
Her gün başım ağrıyor çırdırmam geliyor
Mustafa . 16.03.2018
Orhan aykanat hastalarına kötü davranıyor
Töre keskinsoy . 27.11.2017
Hayatta pes etme noktasini geceli cok oldu cok yoruldum aldigim nefesten tiksiniyorum zaman verdim kendime gececek dedim ama icten ice.kendimi kanfiriyordum bu dunyada adil hicbirsry yok babam bize sirt cevirdi baska bir kadina gitti annem bbenj evlatliktan redettu tum bnlar yetmrzmis gibi tecevuze ugardum hayallerim masumiyetim hersryim gitti hegun aynadakine bakmak vok zor ve bana neden hala hayattasn diyor belkide haklifir hergun olmektense yanmayi secmeliyim...
hazal su . 19.11.2017
İntihar etmeyi düşünüyorum ama kurtulmaktan korkuyorum çok fazla yaşadığım büyük sorunlarım yok ama çok güçsüz hissediyorum dayanabileceğimi sanmıyorum
Biri . 20.08.2017
Ben iki kez ayrıldım her ikisi tarafından terk edildim, Depresyon gibi bir durum yaşamadım. Nedenmi? Çünkü ben her seferde kendimi Allah huzurunda buldum, ama ona gerçekten sığındım, Ona ibadet ettim kendimi içki kadehlerinde bulmadım, benim gibi ayrılmış olanların anne babaları yakınında destek olduklarını görüyordum, Oysa ben tüm ailem tarafından terk edildim yalnız kaldım en mühim olan O beni terk etmedi. Şimdi bende ağlıyorum hep ona düşündüğümde zaten gün boyu hiç aklımdan çıkmaz onun Limanına demir atmak gibi bir şey yok ona sığının en iyi ilaç en iyi doktor odur onunla gün boyu bir olan depresyon geçirmez selamlar
BİR ALLAH KULU . 08.12.2016
Dostlar, şunu unutmayın lütfen. ben çok faydasını gördüm. Ehemmiyet verdikçe şişer, ehemmiyet vermezsen söner. Ona büyük nazarıyla baksan büyür. Küçük görsen, küçülür. Korksan ağırlaşır, hasta eder. Havf etmezsen hafif olur, mahfî kalır. Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir. Mahiyetini bilsen, onu tanısan gider.
Bir dost . 29.11.2016
ben çok ani duygu değişimleri yaşıyorum kendimle konuşuyorum çok fazla yemek yiyorum geceleri kabuslar görüyorum uyuyamıyorum çok uykum geliyor ama korkuyorum etraftaki nerdeyse herşey beni rahatsız ediyor aynada garip garip şekiller görüyorum annemler benden sürekli birşeyler saklıyor babam bir ara yurt dışına çalışmaya gitcekti ama gitmedi ben o zamandan beri bu haldeyim sürekli diken üzerindeyim zevk alamıyorum hiç bişeyden arkadaşlarım bana çok değiştin iyimisin diyolar ama değilim biçok şey görüyorum ama hiç birinin gerçekliğinden emin değilim durup duruken kendi kendime konuşuyorum deliriyomuyum?
gece . 20.11.2016
bende kendi kendime konuşuyorum karşımda biri varmı diye
nisa . 07.10.2016
Çok faydalı bir yazı. Elinize sağlık.
Atanur Yıldız . 28.05.2016
merhaba ben kenid kendime konusuyorum ve sanki icimde benden baka biri daha varmis kendimi bildim bileli konusuyorum onlarla ve hep bana yol gosteriyolar sizce bi hastaligim varmidir?
nur . 19.05.2016
ve ya paranoid sizofren ? hepsi bana oluyor anlayamiyorum:(
can . 18.05.2016
Önce bir mezarlığa gidin ve orda bir saat kalın. Degermi? Diye sorun ve cavaplayın. Tiroit ve şekerinize baktırın. Arkadaşlarınızı arayın. Siz ararsanız sizide ararlar.insanlar sözüne sadık zırvalayıp durmayan az konuşan saygılı üstu başı temiz ve bakımlı güleryüzlu çirkin espiri yapmayan kişilerle birlikte olmaktkn hoşlanır. Buna dikkat edin. Çevrenizle ilgilenin sizinle i Lgilenirler ve kafanız dağılır boş kuruntulardan kurtulirsunuz.her lafın ardında mana aramayın olgun olun.hayat güzel. Psikolojisi bozuk kişilerden uzak durun. Ben gibi ailenizden kurtulmak adına bir manyakla evlenmeyın. Cok uzun flort edin. Falso hareketleri görmezden gelmeyin.alaysı gülme küçuk görme eleştirip durma vs davranışları asla affetmeyin defedip gidin.
sultan . 15.05.2016
Ben birine asik oldum ama evli surekli baktim ve oda bana bakti sonra ben faceden mesaj gonderdim karisiyla birlikte bakti karisida beni tehtitt etti sonra yine bana umit verip tekrar bakiyor
alev . 10.05.2016
Son 1 yıldır çok duygusalım kim ne derse desin hemen gözlerim doluyor ağlıyorum bazen ufakta olsa kendime zararlar veriyorum ve kendime zarar verdikçe bu hoşuma gidiyor. Çocukluğumdan beri çoğu şeyden korkuyorum bazen aynada yüzümü değişik şekillerde bile görebiliyorum ya da kelebek,karınca gibi ufacık hayvanlardan bile korkuyorum. Son birkaç yıldır hergün her yerim ağrıyor sanki her yerimde kanser varmış gibi hissediyorum. Sürekli mutsuzum insanlarla iletişim kurmayı sevmiyorum zaten biraz konuştuğumda da çok heyecanlanıyorum elim ayağım titriyor. Kendimi genelde odama kapatıyorum fakat geceleri de çok korkuyorum ama dışarı da çıkmak istemiyorum. Son 1 ay gibi bir süreçtir halisülasyonlar görüyorum ve sesler duyuyorum ve sürekli birşey tarafından izlendiğimi hissediyorum. Ailem rahatsızlıklarımı umursamıyor her zamanki halin diyerek beni geçiştiriyor. Her gün araştırarak yeni bir hastalığım olduğunu öğreniyorum (ki gerçek olup olmadıklarını bile bilmiyorum) ve her gün daha da kötüye gittiğimi, çöktüğümü, çürüdüğümü hissediyorum. Ne yapmam gerektiğini de bilmiyorum.
yosun . 29.04.2016
kendi kendime her gün sebepsiz yere ağlayıp duruyorum ve çoğu zaman duvara odaklanıp orada biri varmış gibi intikam alacakmış tarzında konuşuyorum karanlıktan korkuyor sese tahammül edemiyorum insanların ağlamalarına tahammül edemezken ben her gün ağlıyorum sinir krizleri geçirip önce kendime sonra başkalarına zarar veriyorum günden güne insanlardan soğuyup onlardan nefret etmeye başlıyorum takıntılarım ortaya çıkmaya başlıyor kendimi tanıyamaz oluyorum eski ben olmadığımı anlıyorum
azra nur . 11.03.2016
Harika bir site...Emeğinize sağlık...
Furkan . 23.02.2016
merhabalar. ben acayip saçma sapan halüsinasyonlar görüyorum sanki ben yaşamışım o gördüklerimi ama yaşamadığımı çok iyi biliyorum. biraz paranoya da var bende mesela bazen dışarı çıkmaya korkuyorum birilerinin beni takip ettiği beni öldüreceği düşüncesine de kapılıyorum bu son söylediğimi atlattım sayılır ama halüsinasyonlar can sıkıcı olmaya başladı. rahatsızlığım ne olabilir psikolojik destek almam gerekli mi?
joker . 25.01.2016
arkadaşlar ben 55 yaşındayım boşandım kızmı kafama taktım işlerimde bozuldu emekliliğim var...düzenli çalışamıyorum dikkatımi toparlayamıyorm yazları çalışıyorum evim yok kendime bakamıyorum.banyo yapmak istemiyorum yemek ymek istemiyorum..işin içinden nasıl çıkacağımı da bilmiyorum..yalnız namaz kılmak iyi geliyor..çok sıkıntılı arkadaşlar denesin...
atilla . 07.01.2016
Belirtiler, her objektif gözlemcinin farkedebileceği işaretlerdir, örneğin aşırı sinirlilik yada hızlı nefes alıp verme gibi. Semptomlar, mutsuzluk yada ümitsizlik gibi hasta tarafından algılanan yada hissedilen duygulardır.
mansur keskin . 05.12.2015

Panik Atak Türleri

1. Beklenmedik Ataklar: Nedensiz, birden ortaya çıkan nöbetler. Panik bozuklukta bu tür ataklar vardır.2. Duruma bağlı olan...
Devamını Oku

Paranoya Tedavi Yöntemleri

Paranoya psikolojik bir rahatsızlık ile toplum içinde aşırı evhamlı kişiler içinde kullanılan, anlamı eski Yunancada delirmek olan hastalık ve nitelemedir. Par...
Devamını Oku

Şizofreni Tanısı

• Şizofrenide görülen belirtiler başka psikiyatrik hastalıklarda da görülebilir.• Hiçbir belirti tek başına tanı koydurucu değildir. Tanı psikiyatri...
Devamını Oku

Majör Depresyon

Majör depresyon, özellikle gençlerde çok sık karşılaşılan psikolojik bir durumdur. Ortaya çıkması durumunda çok ciddi sonuçlara neden olabilecek bir rahatsız...
Devamını Oku

Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?

Stres anında fazla enerji tüketildiğinden birey kendini güçsüz, yorgun ve endişe içinde hisseder. Daha sonraları kişi uyku problemi çekmeye başlar. Sinirli ve ...
Devamını Oku

Ani Sinirlenme

Ani sinirlenme, insanları ani bir şekilde etkileyen, sebepsiz yere oluşan bir durumdur. Kan beynime sıçradı gibi sözlerle ifade edilen sinirlenme halind...
Devamını Oku

Şizofreni

Şizofreni, beyinde bulunan maddelerin iletiminde yaşanan bozukluk ve bu bozukluk nedeni ile bazı farklılıkların oluşması ile ortaya çıkan bir hastalıktı...
Devamını Oku

Panik Atak

Panik atak genel olarak bazı psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülen, bunun yanı sıra yine bazı fiziksel rahatsızlıklarla birlikte de görülebilen bir tür ...
Devamını Oku

Panik Bozukluk Nedenleri

Panik bozukluk, tekrarlayan ve beklenmedik panik atakları ile karakterize edilen bir anksiyete bozukluğudur. Panik atakları, aniden ortaya çıkan şiddetli bir kaygı ...
Devamını Oku

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk, manik depresyon ve duygu durum bozukluğu olarak da bilinen, kişinin depresyon dönemlerinde aşırı, abartılı, uçlarda düşüncelere kapı...
Devamını Oku

Madde Bağımlılığı

Madde bağımlılığı, genelde ergenlik dönemine giren çocuklarda başlar. Özellikle ailevi sorunlar genç yaştaki çocukların madde bağımlılığına başlamaların...
Devamını Oku

Panik Atak Tedavisi

Panik atak ya da panik bozukluk, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Günümüzde, etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki çeşit panik atak tedavisi y...
Devamını Oku

Şizofreni Tedavisi

Şizofreni tedavisi yapılsa da birçok hastanın tamamen düzelemediği görülür. Şizofreni hastaların hayat şartlarını zorlaştıran, iletişimi zora sokan bir ...
Devamını Oku

Obsesif

Obsesif, günlük yaşamda ortaya çıkan endişe, evham ve takıntılarla ortaya çıkan, bunları çözümlemeden rahat edemeyen obsesif kompulsif bozukluğu bulunan...
Devamını Oku

Sinir Ucu İltihabı

Sinir ucu iltihabı, sinir hücrelerindeki hasarı anlatan bir terimdir. Tıpta nöropati olarak adlandırılan durum, ellerden daha fazla ayakları ve bacaklar...
Devamını Oku

Mazoşist

Mazoşist; Mazoşizm, 19. Yüzyılda yaşamış Avusturyalı bir Ro­mancı olan Leopold von Sacher Masoch'un bir Ro­man'ında anlattığı cinsel uygulamalara dayand...
Devamını Oku

Cinsel İsteksizlik

Cinsel isteksizlik, cinsel istek ve arzuların azalması, yeteri kadar cinsel uyarının olmasına rağmen, cinsel ilişkide bulunma ve fantezi isteğinin bulun...
Devamını Oku

Bipolar

Bipolar, Plansız düşünceler içeren ve irsi bir kişilik bozukluğudur. Kişi duygu değişimleri, klinik ya da majör depresyon yaşayabilir. Ruhen yaşanan far...
Devamını Oku

Aşırı Sinirlilik

Aşırı sinirlilik, bu sorunun yaşanması tek başına psikiyatrik bir bozukluk olarak değerlendirilmemelidir. Bu durum bazı psikiyatrik bozuklukların belirt...
Devamını Oku

Ket Vurma

Ket vurma, öğrenme psikolojisinde üzerinde durulan ve zihindeki bilgilerin karıştırılması olarak ifade edilen bir kavramdır. Yeni öğrenilen bir bilgiyle benz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Panik Atak Türleri
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Şizofreni Tanısı
Majör Depresyon
Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?
Son Forum Konuları
Forumdaki Psikolog Arkadaşlar Yardım Edebilir Mi? Uzun Süredir Boğuştuğum Sorunun Çözümü Nedir?
Deli Diyebilirsiniz Ama..
Takintiliyim Aşığım
Babam Annemi Aldatıyor
4 Senedir Evden Cikmadim
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024