Panik Atak Nedir?Panik atak, panik bozukluk gibi pek çok psikiyatrik bozukluklarda ve fiziksel rahatsızlıklarda yaşanan yoğun kaygı, korku ve endişe duygularının karışımından oluşan bir nöbettir. Günümüzde yaşam şartlarının ağırlaşması, maddi ve manevi zorluklar nedeniyle oluşan duyguların artması, panik atağın toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir konuma gelmesine neden olmuştur. Doktorlar bu durumu psikolojik bir olay olarak görürken, hastalar yaşananları fiziksel bir sorun olarak algılamakta ve hiçbir doktorun sorunlarının sebebini bulamadığını düşünmektedir. Psikolojik durum değerlendirmesi sonucunda, hasta yakınlarının aldığı tavır hastaya daha fazla zarar verebilir. Hastalara hastalık hastası olduklarının dikte edilmesi, bu durumu yaşayanları daha fazla zor durumda bırakmaktadır. Kendini çaresiz ve yalnız hisseden hastalar, daha fazla kısır döngüye girmektedir. Rahatsızlığın başlangıcı farklı yaşlarda olabilir. Çocuklarda nadir olarak görülen, 18-25 yaşlarında ortaya çıkmaya başlayan ve 30-40 yaşlarında daha fazla görülen bir durumdur. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Hastalığın genetik olup olmadığı konusunda belirgin bir özellik bulunmamaktadır. Yaşanan krizler 5-45 dakika arasında sürmekte, etkileri hastaya göre değişim göstermektedir. Hastaların yaşam kalitesinin olumsuz olarak etkilendiği bir durumdur. Kişiler ölüm korkusu, kriz yaşama korkusu gibi sebeplerle evde ve dışarıda yalnız kalmak istememektedir. Bu yüzden sosyal yaşamdan kopmakta, iş hayatlarını bırakmaktadırlar. Bilinç altındaki korkuların gerçeğe dönüşme fikri oluşmaktadır. Kendini izole hale getiren hastanın yaşadıkları daha fazla ağırlaşmaktadır. Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik Atağı Ortaya Çıkaran Etkenler Nelerdir?
Panik Atak Sırasında Neler Yapılmalıdır?Nedensiz ya da başka hastalıklar sonucunda ortaya çıkan belirtiler atakların yaşanmasına neden olur. Atak sırasında hasta oturmalı ya da bir yere uzanmalıdır. Kendini bunun bir atak olduğu konusunda telkin etmeli, korkmadan atağın geçmesi beklenmelidir. Bu sırada heyecanlanacağınız ya da üzüleceğiniz tartışmalara girmemelisiniz. Sigara ve alkol kullanmamalı, kafeinli içecekleri içmemelisiniz. Kendinizi her konuda kontrol altına almalısınız. Atak sırasında derin nefes almak şikâyetleri artıracağından, mümkünse o esnada bir torba içine nefes alıp verilmelidir. Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?Panik atak tedavisi yapılabilen bir rahatsızlıktır. İlk önce hasta bilgilendirilmelidir. Sorunu nasıl kontrol altına alacağı öğretilmelidir. Bu başarıldığında, panik ataktan kurtulmak mümkün olur. Hasta fiziksel bir hastalığı olduğuna inandığı için, psikolojik destek almakta gecikmektedir. Bu gecikme nedeniyle hastalığın tanısı geç konulmakta, tedavi gecikmektedir. Bu yüzden psikologdan destek almak, tedavi olmak sorundan kurtulmak için yeterli olmaktadır. Tedavide nefes alma teknikleri, rahatlama egzersizleri, atağın üzerine gitme teknikleri, kas gerginliğini yok etme çalışmaları öğretilmekte ve hastanın uygulaması sağlanmaktadır. En çok kullanılan tedavi yöntemi bilişsel davranışçı terapi yöntemidir. Hastaya panik atağın hastalık olduğu kavratılarak tedavi tamamlanmaktadır. |
Panik atak yaşadığımda neden hiçbir doktor sorunumun gerçek nedenini bulamıyor gibi hissediyorum? Bu durumun psikolojik olduğunu kabul etmek neden bu kadar zor?
Cevap yazOğuz Bey, panik ataklar yaşayan biri olarak hissettiklerinizin son derece anlaşılır olduğunu belirtmek isterim. Bu durumu yaşayan birçok kişi benzer şekilde hissediyor. Panik ataklar, bedensel belirtilerle kendini gösterdiği için, ilk başta fiziksel bir sorununuz olduğunu düşünmek doğal. Ancak, bu belirtilerin kaynağı genellikle psikolojiktir ve bu gerçeği kabul etmek bazen zor olabilir. Özellikle toplumsal önyargılar, psikolojik sorunların zayıflık olarak algılanmasına neden olabilir. Bu durumda, bir uzmandan destek almak ve sorunlarınızın üzerine gitmek en doğru adım olacaktır. Kendinize zaman tanın ve bu süreçte sabırlı olun.