Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Histrionik Kişilik Bozukluğu

Histrionik kişilik bozukluğu, bireylerin dikkat çekme çabası içinde oldukları, karşısındakine olumlu ve duygusal bir izlenim vermeye çalıştıkları, rol yapıyormuş gibi göründükleri ve başkalarını etkilemeye yönelik davranışlar sergiledikleri bir kişilik bozukluğudur. Bu kişiler, yetişkinliğin ilk dönemlerinde çevresinden onay alma ihtiyacında olan ve dikkat çekmek için çeşitli davranışlar sergileyen bireylerdir. Narsist kişilik bozukluğuna sahip bireylerden farklı olarak, çevresindeki kişilerle olan ilişkilerine daha fazla dikkat ederler.

Histrionik Kişilik Bozukluğunun Tanı Koyucu Özellikleri

Histrionik kişilik bozukluğuna sahip bireylerde dikkat çekme isteği, gösterişli ve dikkat çekici giyim tarzı, abartılı duygusal tepkiler, olayları dramatize ederek büyütme gibi özellikler bulunur. Düşünceleri, duyguları ve inançları sürekli değişim gösterir. Konuşmalarında dramatik vurgular yapar ve karşısındaki kişileri farkında olmadan, çoğu zaman taklit ederler. Stres altında olduklarında gerçeği göremezler; hayal güçleri yüksek ve yaratıcıdır. Kolayca tahrik olabilmelerinin yanı sıra yaratıcı özellikleri vardır. Engellenmek ve reddedilmek istemezler. Görünüm olarak dost canlısı ve yardımsever görünüp, övgü almayı isterler. Kadın hastalar cilveli, erkek hastalar ise başkalarını öven ve baştan çıkarıcı özelliklere sahiptir. Sorumluluk almayı ve kendilerini sorgulamayı sevmezler; bilinç dışı duygularını kontrol etmek için sürekli çaba harcamayı tercih ederler. İç dünyaları tam olarak olgunlaşmamıştır ve sürekli olarak dış dünyayla ilgilendiklerinden iç dünyalarını ihmal etmişlerdir. Övülme ve teşvike karşı doyumsuzluk hissederler. İlgi görmediklerinde kaygı içinde olurlar, sürekli olarak boşluk hisseder ve yalan söylemeyi tercih ederler. İşleri başarmak için yapamayacakları bir şey yoktur. Karşısındakilere yüzeysel olarak sevgi duyarlar. Yalanlarının ortaya çıkmasından çekindiklerinden, ilişkileri süreklilik arz etmez. İnsanlarla uyumsuz, huysuz ve gereksiz istekleri bulunan kişilerdir. Kolayca etki altına girebilir ve gösterdikleri tepkiler abartılı olur. Daha çok kadınları etkisi altına alan bu kişilik bozukluğu, sürekli olarak başkalarına bağımlı olmayı gerektirir. Geçmişte yaşadıklarından dolayı ders almazlar; sürekli olarak kendilerinin yetersiz olduğunu ve kabul edilmek için başkalarının sevgisine muhtaç olduklarını düşünürler.

Histrionik Kişilik Bozukluğu Tanı Kriterleri

Aşağıdaki kriterlerin beşi ya da daha fazlasının bir arada olması halinde kişilere histrionik bozukluk tanısı konulabilir:
  • İlgi odağı olmadığı durumda rahatsız olan kişiler
  • Başkaları ile olan etkileşimi uygunsuz olan, daha çok cinsel açıdan baştan çıkarıcı davranışlar sergileyen kişiler
  • Duyguları yüzeysel ve hızlı değişim içinde olan kişiler
  • Fiziki görünümünü dikkat çekmek için kullanan kişiler
  • Başkalarını etkilemeye çalışan konuşma tarzı olan kişiler
  • Yapmacık davranan, gösteriş yapan ve duygularını abartan kişiler
  • İlişkilerin daha yakın olmasını düşünen kişiler

Histrionik Kişilik Bozukluğunu Ortaya Çıkartan Nedenler

Histrionik kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasında annenin ayartıcı ve kışkırtıcı davranışları, babanın hoşgörüsüz ve mesafeli olması gibi etkenler önemli rol oynar. Kalıtsal etkiler oldukça azdır ve çoğunlukla psikolojik etkiler söz konusudur. Hastalarda daha çok çocukluk çağında yaşanan etkiler bulunmaktadır. Çocukken anneden beklediği yakınlığı bulamayıp babaya yönelmiş kadınlar, onun ilgisini çekebilmek için flörtçü davranışlara girerler. Yetişkinliklerinde ise babasının kızı olma özelliğini koruyabilmek için cinselliklerini bastırma ihtiyacı duyarlar. Bu nedenle histrionik kişilik bozukluğu daha çok kadınlarda görülür ve yaşla birlikte azalma gösterir.

Histrionik Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Histrionik kişilik bozukluğu olan bireyler, bireysel ya da grup psikoterapisi yoluyla tedavi edilebilirler. Terapistler, bu kişilerin duygusal görünümlerine dikkat etmeli ve kendilerini doğru ifade etmelerini sağlamalıdır. İçlerinde yatan duyguların açığa çıkarılmasına çalışılmalıdır çünkü hastalar gerçek duygularının farkında olmazlar. Sürekli olarak terapistlerin desteğine ihtiyaç duyarlar. Bazı durumlarda ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Anonim

25 Nisan 2024 Perşembe

Ozelliklerin 6sı bende var ve ben ben olalı hep vardı. Her gün bastırmaya ugraşıyorum ve o anda fark ettiğim davranışlarımı tolere etmeye çalışıyorum ama hiçbir şeyin değiştiği yok. Tedavi almalıyım sanırım ama dikkat çekme hastalığım var gibi bir şey söyleyemem kimseye bu beni çok utandırıyor ve kendimi sacma bir ergen gibi hissediyorum ki 18 yaşındayım... Ne yapacağımı gerçekten bilmiyorum. Her gün olduğu gibi bugün de aynı...

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Anonim,

Durumunuzu anlamak ve çözüm bulmak için profesyonel bir yardım almanız gerçekten iyi bir adım olabilir. Duygularınızı ve yaşadıklarınızı paylaşmak, utanılacak bir şey değil, aksine kendinizi daha iyi hissetmek için atabileceğiniz önemli bir adımdır. Bir terapist veya danışmanla konuşmak, size duygularınızı ve davranışlarınızı daha iyi anlamanızda yardımcı olabilir. Kendinizi suçlamak veya yargılamak yerine, bu durumu aşmak için destek aramak en sağlıklısı olacaktır.

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Aşık

Merhabalar çok geçmiş olsun. Öncelikle bunun bir rahatsızlık olduğunu kabul edip ona göre tedaviyı kabul etmeli ve bunu başaracağınıza inanarak yapmalısınız . Tedavi için ilk olarak bir psikolog ile görüşmeli ve kararlı bir şekilde görüşmelere devam etmelisiniz . Böylelikle kısa sürede tedaviye cevap alacak ve sağlıklı bir yaşam süreceksiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sinir Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Sinir Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Paranoya Belirtileri

Paranoya Belirtileri

Güncel

Sinir Sıkışması Belirtileri

Sinir Sıkışması Belirtileri

Çalma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Çalma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Histeri Belirtileri ve Tedavisi

Histeri Belirtileri ve Tedavisi

Anksiyete Tedavisi Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir

Anksiyete Tedavisi Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir

Obsesif Belirtileri ve Tedavisi

Obsesif Belirtileri ve Tedavisi

Maslow Teorisi

Maslow Teorisi

Ruh Sağlığı Belirtileri ve Tedavisi

Ruh Sağlığı Belirtileri ve Tedavisi