Sinir Krizi Belirtileri
23 Temmuz 2024

Sinir Krizi Belirtileri


Sinir krizi, vücutta çeşitli etkilerle kendini göstermektedir. Bu etkiler, hem sinir krizi öncesinde hem de sinir krizi sonrasında izlenebilir. Sinir krizi, aşırı strese maruz kalan bireylerde aşırı sinirlenme ile kendini gösteren bir tepkidir. Vücudun strese maruz kalması halinde yaşamda meydana gelen süreçlerle ortaya çıkan bir meydan okumadır. Sinir krizi öncesinde ve sonrasında vücutta birtakım belirtiler ortaya çıkar. Sinir krizi geçirildiği zaman krizi geçiren sinirler değil, adrenalin bezleridir. Yüksek miktarda stres, sinir krizinin temel sebebidir. Stres nedenleri sadece kişilerin keyfini kaçıran, aşırı heyecanlandıran nedenlerden kaynaklanmaz. Kişilerin alışkanlıklarında meydana gelen değişimler de stres sebebi olabilir. Ev taşıma, beslenme ve uyku değişimleri, hava değişimleri bu etkilerin içinde yer alır. Stres sebebiyle vücutta adaptasyon sendromu adında bir dizi fizyolojik değişimler tetiklenmektedir.

Genel Adaptasyon Sendromu Aşamaları

  • Alarm
  • Karşı koyma
  • Patlama
Bu evreler, böbreklerin üzerinde bulunan adrenalin bezleri tarafından düzenlenir. Adrenalin bezlerinin iç kısmı olan adrenal medulla bölümünden noradrenalin ve adrenalin hormonları salgılanmaktadır. Bu hormonlar, vücudun stres veren koşullarla savaşmasını sağlar. Adrenalin bezlerinin dışı olan adrenal korteks bölümünden de farklı hormonlar salgılanır. Vücutta mineral dengesinin kurulmasından sorumlu olan ve kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan bu hormonlar, vücudun ağır stres altında olduğunda kan içeriği ve enerji sağlayarak yardımcı olurlar. Genel adaptasyon sendromuna karşı koyma açısından bu hormonlar önem taşımaktadır. Stresin belli bir aşamaya çıkması halinde sinir krizi meydana gelir. Bu aşamada patlama aşamasına gelinir. Bu durumda hormonlar, vücuttaki iç dengeyi sağlayamaz hale gelir. Vücudun mineral ve enerji dengesinin bozulması sonucunda kalp, beyin, bağışıklık sistemi, kan damarları ve diğer vücut alanları etkilenir. Patlama anında vücudun belli bir alanı ya da vücudun tamamı güçsüz bir hale gelir. Yaşanan fizyolojik stres sonucunda şeker hastalığı, kanser, adet düzensizliği, artrit, depresyon, otoimmün rahatsızlıklar, kolit gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.

Vücutta Yaklaşan Sinir Krizi Belirtileri

  • Yorgunluk ve halsizlik dikkat çekicidir.
  • İrritasyon oluşumu
  • Kan basıncında kronik yükselmeler
  • İştah azalması
  • Şevk ve ilgi azalması
Yaşanan strese karşı meditasyon, egzersiz, düzenli uyku, masaj, tatil gibi rahatlatıcı etki yapacak aktivitelerin yanı sıra, kişilerin dengeli beslenmesi ve iyi bir dinleyici ile konuşması faydalı olabilir. Vücuda alınacak mineral ve vitamin kürleri de stresle savaşmakta en büyük yardımcılar arasında yer alır. Stres anında vücutta eksilen fazla miktarda potasyum yerine konarak, vücut dengesi sağlanmalıdır. Adrenalin bezlerinin yardımcısı olan C vitamini eksik edilmemelidir. Vücutta bu maddelerin eksilmesi, stresle savaşı zora sokar ve birey daha dayanaksız bir hale gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kadir

16 Mayıs 2024 Perşembe

Dizlerim şekilden şekilde giriyor gözüm dönüyor bu ne demekk

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kadir Bey, söylediklerinize göre rahatsız edici bir durum yaşıyor olabilirsiniz. Dizlerinizdeki sorun ve gözünüzün dönmesi farklı sağlık sorunlarına işaret edebilir. Bir doktora başvurarak detaylı bir muayene olmanızda fayda var. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Samin

Geçmiş olsun Kadir Bey. Bu bir sinir krizi belirtisi gibi görünüyor. Bunlar dışında durduk yere bayılma, hafıza sorunları yaşanıyorsa epilepsi krizi olabilir. Bu olay sadece sinirlenince degil heycan, korku, mutluluk, üzüntü bir çok durumda gözleniyor ise panik atak rahatsızlığınız olabilir. Güvenilir bir teşhis ve sağlığınız için hekiminize başvurmanızda fayda var.

soru

Zeynep

06 Nisan 2024 Cumartesi

Suan cok sitresliyim oldurme durtulerim uyaniyor vucudum inanilmaz derecede titriyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zeynep Hanım, öncelikle yaşadığınız bu yoğun duygusal durumun sizi ne kadar zorladığını anlıyorum. Bu tür hisler çok bunaltıcı olabilir. Derin nefes almayı deneyin ve güvendiğiniz birisiyle konuşun. Eğer bu hisler devam ederse, profesyonel bir destek almanız çok önemli. Kendinize iyi bakın ve yalnız olmadığınızı unutmayın.

2. Cevap
cevap

Adahan

Vakit kaybetmeden, çok acil bir şekilde doktora görünmeniz gerekli.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Antidepresan Depresif Hastalıklar İçin Kullanılan İlaçlardır

Antidepresan Depresif Hastalıklar İçin Kullanılan İlaçlardır

Bebeklerde Uykusuzluk Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Uykusuzluk Belirtileri ve Tedavisi

Özgüven Duygusu ve Özellikleri

Özgüven Duygusu ve Özellikleri

Nevrotik Kişilik ve Özellikleri

Nevrotik Kişilik ve Özellikleri

Algı Türleri

Algı Türleri

Güncel

Paranoya Tedavi Yöntemleri

Paranoya Tedavi Yöntemleri

Manik Depresif Belirtileri ve Tedavisi

Manik Depresif Belirtileri ve Tedavisi

Dikkat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Dikkat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Adli Psikolojinin Özellikleri

Adli Psikolojinin Özellikleri

Çabuk Sinirlenme Belirtileri ve Tedavisi

Çabuk Sinirlenme Belirtileri ve Tedavisi

Distimi Belirtileri ve Tedavisi

Distimi Belirtileri ve Tedavisi

Bahar Yorgunluğu Belirtileri ve Tedavisi

Bahar Yorgunluğu Belirtileri ve Tedavisi