Uykusuzluk Nedenleri Uykusuzluk Neden Olur?
23 Temmuz 2024

Uykusuzluk Nedenleri Uykusuzluk Neden Olur?

Uykusuzluk Nedenleri

Uykusuzluk, çağımızın en yaygın rahatsızlıklarından biri olup, bireylerin günlük hayatında birçok probleme yol açabilir. Yaşama sevincini elinden alan uykusuzluk rahatsızlığının birçok nedeni bulunmaktadır. Uykusuzluğun nedenleri genel olarak biyolojik ve psikolojik olarak iki ana başlık altında incelenebilir. Biyolojik nedenler, alınan bazı ilaçların veya görülen tedavilerin yan etkisi olarak ortaya çıkabilirken, psikolojik nedenler ise kişinin depresyon, yoğun stres ve bunalım gibi durumlar yaşaması sonucu meydana gelir. Uykusuzluğun nedenlerini ayrıntılı olarak incelemeden önce, uykusuzluk hastalığının tam olarak ne olduğunu, kimlerde daha çok görüldüğünü ve alınabilecek önlemleri gözden geçirelim:

Uykusuzluk Nedir?

Uykusuzluk, genel anlamda kişinin uyumakta güçlük çekmesi, hiç uyuyamaması veya derin uykuya dalamayarak uykusundan yeterli verimi alamaması durumudur. Genelde stresli ve bunaltıcı bir hayat süren kişilerde daha sık görülen uykusuzluk; gece uykuya dalamama, sabah olması gerekenden çok daha erken kalkma, gece yarısı sık sık uykudan uyanma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Uykusuzluğa Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Uykusuzluk rahatsızlığına karşı alınabilecek en önemli önlem, stresten ve depresyondan uzak durmaktır. Depresyon kısmen kontrol edilemeyen bir durum olsa da, günlük koşturma içinde kişinin kendisini gerilmesine neden olabilecek durumlardan kaçınması mümkündür. Özellikle yoğun ve stresli bir meslekte çalışanların dikkat etmesi gereken husus budur. Günlük yaşamda stresin bir nebze bile olsa azalması, uyku düzenine önemli ölçüde yardımcı olacaktır.

Bir diğer önemli husus ise düzenli uykudur. Özellikle şehir hayatı yaşayan insanların sık sık ihmal ettiği bir durum olan düzenli uyku, sağlıklı bir uyku düzeni için kritiktir. Şehir hayatının getirdiği tempo gereği hafta içi geç yatıp erken kalkan ve hafta sonu da yine geç yatıp öğleden sonra uyanan bir kişinin uyku düzeni bozulabilir. Bu durum, beynin uykudan sorumlu kısımlarının ve bu kısımların salgıladığı hormonların rutine girmesini engeller, hormon bozukluğundan dolayı uykusuzluğa sebep olur. Uyunabilse bile bu sağlıksız bir uyku olacaktır.

Biyolojik Nedenler

Biyolojik anlamda uykusuzluğa sebep olan etkenlerin başında kullanılan bazı ilaçlar veya görülen bazı tedaviler gelir. Örneğin, kişinin enerji kazanmasını sağlayan, uyuşukluğa düşmesini engelleyen ilaçlar veya beyni uyanık tutmak için uyaran tedaviler uykusuzluğa yol açabilir.

Psikolojik Nedenler

Psikolojik sebepler, uykusuzluğun nedenleri arasında daha çok üzerinde durulması gereken bir alandır. Biyolojik nedenlerden kaynaklanan uykusuzluk, ilgili ilacın alımı durdurulduğunda sona erebilir. Ancak psikolojik sebepler tamamen kişinin beyninde olup biten durumlardan kaynaklanır. Uykusuzluğa sebep olacak en önemli psikolojik etken depresyondur. Depresyon, kişinin yaşam enerjisini emerek hayattan zevk almasını engeller. Depresyona giren kişi, yataktan kalkıp iş yapmak veya bir yere koşturmak için yeterli enerjiyi kendinde bulamaz. Bir süre sonra uyku saatleri düzensizleşir ve uykusuzluk problemi başlar. Geceleri uyuyamama, sık sık uykudan uyanma ve sabah erken kalkmakta zorlanma gibi belirtiler görülür. Depresyon dışındaki bazı benzeri rahatsızlıklar da dönemsel olarak uykusuzluğa sebep olabilir ancak depresyon kadar tehlikeli değildir.

Diğer Nedenler

  • Uyunacak odanın havasının kirli olması (sürekli sigara içilen bir odanın havalandırılmadan uyunması gibi)
  • Uyumadan önce çay, kahve gibi içeceklerin çok tüketilmesi
  • Uyumadan önceki 1-2 saatlik zaman diliminde çok sigara içilmesi

Bu durumlara dikkat edilmediği takdirde, sabah erken kalkmakta ve dinç uyanmakta zorluk çekilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Dissosiyatif Kişilik Bozukluğu

Dissosiyatif Kişilik Bozukluğu

Ambivalans Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Ambivalans Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kişilik Kuramları Özellikleri ve Araştırmaları

Kişilik Kuramları Özellikleri ve Araştırmaları

Çocuk Sevgisi

Çocuk Sevgisi

Homoseksüel Belirtileri ve Tedavisi

Homoseksüel Belirtileri ve Tedavisi

Manik Depresif Belirtileri ve Tedavisi

Manik Depresif Belirtileri ve Tedavisi

Bir İnsanın Ruhsal Gücü

Bir İnsanın Ruhsal Gücü

Maslow Teorisi

Maslow Teorisi

Yapay Sinir Ağları Nasıl Oluşur

Yapay Sinir Ağları Nasıl Oluşur

Sadist Kişilik Bozuklu ve Özellikleri

Sadist Kişilik Bozuklu ve Özellikleri

Panik Atakta Görülen Belirtiler

Panik Atakta Görülen Belirtiler

Can Sıkıntısı Nasıl Geçer

Can Sıkıntısı Nasıl Geçer

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi