Algı Özellikleri ve Tanımlamaları

Algı ve duyum, çevremizdeki dünyayı anlamamızı sağlayan iki temel süreçtir. Duyum, duyusal bilgilerin alınmasıdır; algı ise bu bilgilerin yorumlanarak anlamlandırılmasıdır. Algı, geçmiş deneyimlerimizi, beklentilerimizi ve belirli etkenleri kullanarak dünyayı nasıl algıladığımızı şekillendirir.
Algı Özellikleri ve Tanımlamaları
18 Ağustos 2024

Algı ve Duyum


Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilgi alımı, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi sürecini ifade eder. Algı, duyum ile kolaylıkla karıştırılabilir; ancak duyum, herhangi bir yorumlama ve anlama içermemesi nedeniyle algıdan ayrılır. Algı, duyu organlarının fiziksel olarak uyarılmasıyla meydana gelen sinir sistemindeki sinyallerin hafıza, öğrenme ve beklentiyle birlikte şekillendirilmesini içerir. Algı; hem yukarıdan aşağıya etkileri kapsar hem de duyusal girdinin aşağıdan yukarıya doğru işlenmesini içerir. Aşağıdan yukarıya yapılan işlemler, düşük seviye bilgiyle daha yüksek seviyede bilgi oluşturulmasını sağlar. Yukarıdan aşağıya yapılan işlemlerde ise kişinin kavram ve beklentileri algıyı etkiler. Algı, sinir sisteminin karmaşık işlemlerini içerir; ancak algılama bilişsel farkındalığın dışında gerçekleştiğinden, insanlara sanki zahmetsizce gerçekleşiyor gibi gelir. Algı, bir duyu organında tepki uyandıran bir enerji durumudur. Bu enerji, kimyasal ve fiziksel şekillerde olabilir. İnsanlar çevresindeki nesneleri ve niteliklerini duyularıyla tanır ve bu uyarıcılara anlam yüklerler. Duyuların yorumlanması ve anlamlı hale getirilmesi, algılama sayesinde gerçekleşir. Algı, bir anlamda insanların uyarıcılara önceki yaşantılarının etkisiyle anlam kazandırması ve tanıması demektir.

Algının Oluşumu


Algının oluşumunda duyu organlarının yapısı ve işleyişi önemlidir. Ancak duyuma anlam yüklendiği zaman algı oluşur. Bu sayede insan, vereceği tepkiye karar vererek çevresiyle uyum sağlar. Çalan bir telefonun sesi bir uyarandır. Uyaranın duyu organlarını etkilemesiyle uyarım meydana gelir, duyu organının uyarıcıyı almasıyla duyum oluşur. Uyarıcı, bunun telefon sesi olduğunu fark ettiğinde ise algı meydana gelir.

Algıda Organizasyon


Algının duyumdan ayrıldığı en önemli nokta, uyarıcıları anlamlı hale getirmesidir. Uyarıcıların anlamlandırılması sırasında organizmayı etkileyen uyarıcılar, anlamlı bütünlük şeklinde algılanır. Farklı uyarıcıların bir bütün halinde anlamlı hale getirilmesine "algıda organizasyon" adı verilir. Bunu, bir müzik parçasını nota ve ses gibi ayrı ayrı algılama yerine, bütün halinde algılama olarak açıklayabiliriz.

Algıda Organizasyonu Etkileyen Etmenler

Uyarıcılar bedene tek tek gelmesine rağmen, algılanması bütün halinde yapılır. Uyarıcıların tek tek alınmasına rağmen anlamlı bütünler haline getirilmesinde bazı etkenler yardımcı olur. Bunlar:
  • Benzerlik: Birbirine benzer nesneler bütün halinde algılanır. Örneğin, bir futbol takımının oyuncularının grup halinde algılanması.
  • Devamlılık: Birbirini takip eden özellikler taşıyan uyarıcılar bütün halinde algılanır.
  • Yakınlık: Yakın yerdeki ve zamandaki nesneler bütün halinde algılanır.
  • Gruplama: İnsanlar farklı ipuçları sayesinde uyarıcıları gruplandırır. Bunları anlamlı hale getirdiklerinde algılama daha kolay olur.
  • Zıtlık: Uyarıcılardaki zıtlık, bunların farklı algılanmasına neden olur. Örneğin, zayıf bir adamla şişman bir adamın veya uzun bir adamla kısa bir adamın algılanması.
  • Simetri: Simetrik uyarıcılar bütün olarak algılanır. Dağınık halde duranlara göre, bunlar daha farklı algılanır.
  • Tamamlama: Uyarıcılar arasındaki boşluklar tamamlanarak bir anlam kazandırılır.

Algının Özellikleri

  • Algı Alanı: Kişinin belli sürede bulunduğu ve uyarıcıları aldığı çevre algı alanıdır.
  • Algı Dayanağı: Duyumun meydana gelmesiyle, kişinin önceki yaşantısı, ihtiyaçları ve öğrenmesi algı için dayanak oluşturur. Kişinin kültürü, mesleği ve değerleri algılamasına yön verir.
  • Algıda Bütünlük: Bir resim veya müzik parçası gibi durumlar bütün halinde algılanır. Bütün, onu meydana getiren parçalardan daha farklıdır.
  • Algıda Değişmezlik: Kişiler bildiklerini farklı görünmesine rağmen eski hallerine göre algılarlar.
  • Figür-Fon İlişkisi: Nesnelerin bulunduğu mekândan daha farklı algılanmasıdır. Burada nesne figür, içinde bulunduğu ortam fondur. Figür, fondan ayrılarak farklı algılanır.
  • Derinlik Algısı: Görme duyusuyla ilgilidir. Bu, nesnelerin yakınlığı ve uzaklığıyla beraber algılanmasıdır. Bazı nesneler önde algılanırken, bazıları arkada algılanır. Bu, derinlik algısının varlığını anlatır.
  • Algıda Seçicilik: Duyu organlarına çok sayıda uyarıcı gelmesine rağmen, bunların sadece bir bölümü algılanır.
  • Algı Yanılmaları: Günlük yaşamda uyarıcıların farklı algılanmasıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Tuğçe nur 26 Temmuz 2024 Cuma

Peki, algının duyumdan farklı olduğunu nasıl anlayabiliriz? Örneğin, bir ses duyduğumuzda bunun sadece bir duyum mu yoksa algı mı olduğunu nasıl ayırt ederiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Tuğçe nur, algı ve duyum arasındaki farkı anlamak için öncelikle bu iki kavramın ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Duyum, duyularımızla algıladığımız ham verilerdir. Örneğin, bir ses duyduğunuzda bu, kulağınıza gelen titreşimlerin beyne iletilmesidir. Algı ise bu duyumların beyinde işlenip anlamlı hale getirilmesidir. Yani, bir sesi duyduktan sonra bu sesin ne olduğunu, nereden geldiğini ve ne anlama geldiğini fark ettiğinizde bu algıya dönüşür. Örneğin, bir kuş sesini duyduğunuzda bu bir duyumdur, ancak bu sesi bir kuşa ait olarak tanımladığınızda ve belki de hangi tür kuş olduğunu anladığınızda bu algıya dönüşür.

Çok Okunanlar
Çevresel Psikoloji
Çevresel Psikoloji
Şizofreni Nedir?
Şizofreni Nedir?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Uykusuzluk Nedenleri Uykusuzluk Neden Olur?
Uykusuzluk Nedenleri Uykusuzluk Neden Olur?
Ambivalans Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Ambivalans Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Konsantrasyon Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
Konsantrasyon Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Melankoli Belirtileri ve Tedavisi
Melankoli Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Dinleme Türleri Nelerdir?
Dinleme Türleri Nelerdir?
Saplantı Belirtileri ve Tedavisi
Saplantı Belirtileri ve Tedavisi
Bir İnsanın Ruhsal Gücü
Bir İnsanın Ruhsal Gücü
Psikosomatik Türleri ve Özellikleri
Psikosomatik Türleri ve Özellikleri
30 Yaş Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
30 Yaş Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
Sinir Sıkışması Ameliyatı
Sinir Sıkışması Ameliyatı
Stres Yönetimi Nasıl Olmalıdır
Stres Yönetimi Nasıl Olmalıdır
Aşk Acısı Belirtileri ve Tedavisi
Aşk Acısı Belirtileri ve Tedavisi
Mitomani Yalanına İnanma Hastalığı
Mitomani Yalanına İnanma Hastalığı
Dissosiyatif Kişilik Bozukluğu
Dissosiyatif Kişilik Bozukluğu