Sinir Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Sinir Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Sinir Sistemi ve Sinir Hastalıkları

Canlıların içsel ve dışsal çevresini algılamasına yol açan, bilgi elde eden ve elde edilen bilgiyi işleyen, vücut içerisindeki hücreler ağı sayesinde sinyallerin diğer bölgelere taşınmasını sağlayan, organların ve kasların aktivitelerini düzenleyen sisteme sinir sistemi denir. Sinir sistemi, vücudun en karmaşık sistemlerinin başında gelir. Sinir sistemi hastalıkları, bu karmaşık yapıdan kaynaklanan çeşitli sorunlarla ortaya çıkabilir.

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sisteminde görülen başlıca hastalıklar şunlardır:

  • Felç
  • Menenjit
  • Sinirsel baş ağrısı
  • Migren
  • Multipl skleroz
  • Epilepsi
  • Parkinson

Beyin damar hastalıkları, baş ağrısı, epilepsi, periferik sinir hastalıkları, kas hastalıkları, multipl skleroz, uyku bozuklukları gibi rahatsızlıklar genel olarak sinir hastalıkları kapsamında yer alır. Bu hastalık gruplarının teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen tıp dalı, nöroloji olarak adlandırılır. Nörologlar, bu hastalıkların yanı sıra diğer uzmanlık dallarına da sık sık destek hizmeti vermektedir.

Yaygın Sinir Hastalığı Türleri

Migren

Migren, kadınlarda ve erkeklerde görülen, genellikle ataklar halinde gelen, sık rastlanan bir baş ağrısıdır. Migren, kadınlarda daha çok görülür ve ağrısı kişinin normal yaşantısını engelleyecek seviyelere varabilir. Bazen kişi, migrenin neden olduğu ağrıların şiddetinden dolayı yalnızca karanlık bir yerde yatıp uyumak ister. Migren hastalarında baş ağrısına; bulantı, kusma, sese ve ışığa karşı hassasiyet de eşlik edebilir.

Tedavi, migren ağrısını azaltmaya yönelik ağrı kesici ilaçlar ve migren ataklarını önleyici ilaçlar ile gerçekleştirilir. Migren ilaçları, sürekli yanınızda taşımanız gereken ilaçlardır ve ataklar başladığında kullanılmalıdır. Her durumda verilen ilaçların belirtilen ölçülerde ve şekillerde kullanılması önemlidir. Ayrıca, migren ilaçları ile etkileşime girebilecek diğer ilaçlar ve alkol bir arada kullanılmamalıdır. İlaç tedavisinin dışında, gevşeme egzersizleri, spor, alkol ve sigaradan uzak durmak, yeterli ve kaliteli uyku almak, düzenli bir yaşam sürmek de migren tedavisini destekleyici detaylardır. Akupunktur ve şifalı bitkiler de migren tedavisi için kullanılan teknikler arasında yer alır.

Epilepsi

Epilepsi, yaygın bilinen ismi ile sara, sık rastlanan bir sinir hastalığıdır. Beyindeki sinir hücrelerinin bulundukları yere göre farklı belirtiler görülebilir. Epilepsi nöbetleri, dalgınlık şeklinde ortaya çıkabileceği gibi; istem dışı kasılmalar, bilinç kaybı ve kendinden geçme şeklinde de meydana gelebilir.

Epilepsi oluşumunda genelde kesin bir neden bulunmamakla birlikte, beyin hasarları, beyin yaralanmaları, beyin damarlarındaki hastalıklar, beyin tümörleri, alkol ve madde kullanımı gibi durumlar epilepsinin sık rastlanan sebepleri arasında sayılabilir. Sara nöbeti, stres, alkol kullanımı, aşırı veya yanıp sönen ışık gibi beyni uyaran durumlar, uykusuzluk, yanlış beslenme gibi tetikleyicilerle ortaya çıkabilir.

Epilepsi, doktorun belirlediği uygun ilaçlar kullanılarak büyük oranda kontrol altına alınabilmektedir. Bununla beraber kimi durumlarda cerrahi müdahale de gerekebilir. Uygun tedavi için bir doktora başvurulmalıdır. Sara hastası kişiler, nöbet sırasında kendinden geçebildikleri için sık sık yaralanabilirler. Yakınlarda bir kişinin sara nöbeti geçirdiği görülürse, öncelikle kişinin zarar görmesini önlemeye çalışmak, hastanın çevresindeki keskin ve sert cisimleri uzaklaştırmak gerekmektedir. Eğer kişi nöbet esnasında kusuyorsa, kusmuğunu yutmasını engellemek için yan yatırılmalıdır. Sara nöbeti birkaç dakika içinde durmamışsa veya hastanın nefes alamadığı, morarmaların oluştuğu fark edilirse hemen ambulans veya en yakın sağlık kuruluşuna haber verilmelidir.

Parkinson

Parkinson, genellikle 50 yaş ve üstündekilerde görülen bir nörolojik hastalıktır. Yavaş yavaş ilerler ve zamanla kişinin hatırlama, muhakeme etme ve günlük işlerini yapma yeteneğini ortadan kaldırır. Parkinson hastalığında görülen belirtiler arasında vücut hareketlerinin yavaşlaması, uzuvların titremesi, kambur duruş, yürürken ayakları sürüyerek ve küçük adımlarla yürüme, konuşma yeteneğinde bozulma gibi durumlar bulunur.

Yaşlandıkça hafıza problemlerinin görülmesi normaldir. Hafıza problemi, tek başına Parkinson belirtisi olarak algılanmamalıdır, ancak hafıza durumu kişinin kendi kendine günlük hayatını idame ettirmesini engelleyecek seviyede ise Parkinson'dan bahsedilebilir.

Parkinson'dan korunmak için zihni dinç tutmak ve hafızayı sürekli çalıştırmak yararlıdır. Sürekli yeni şeyler öğrenmek, ezber yapmak, bulmaca çözmek gibi eylemler faydalıdır. Parkinsonun derecesine göre çeşitli ilaçlar kullanmak gerekebilir. Parkinson tedavisi kesin değildir; tedavi, Parkinsonun etkilerini azaltmayı amaçlar. Şifalı bitkilerden Ginko, yaşlılığın neden olduğu zihinsel sorunlara karşı koruyucu olarak kullanılmaktadır.

Sinir hastalıklarının teşhisi ve tedavisi, uzman bir nörolog tarafından yapılmalıdır. Hastaların ve yakınlarının, belirtiler ve tedavi yöntemleri konusunda bilinçli olmaları, hastalıklarla başa çıkma sürecini kolaylaştıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Oskan

26 Temmuz 2024 Cuma

Migren ağrısı yaşayan birisi olarak, bu ağrıların şiddetinden dolayı yalnızca karanlık bir yerde yatıp uyumak istemek normal mi? Migren ataklarını önleyici ilaçların etkili olup olmadığını merak ediyorum. Ayrıca, gevşeme egzersizleri ve akupunktur gibi yöntemlerin migren tedavisinde ne kadar faydalı olduğunu bilen var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Oskan, migren ağrıları yaşayan birçok kişi, senin gibi karanlık bir yerde yatıp dinlenmeyi tercih ediyor. Bu, migren ataklarının şiddetini hafifletmek için yaygın bir yöntemdir ve tamamen normaldir. Migren önleyici ilaçlar bazı insanlar için etkili olabilir, ancak herkesin vücudu farklı tepki verebilir. Bu nedenle doktorunla birlikte deneme yanılma yöntemiyle en uygun tedaviyi bulmak önemlidir. Gevşeme egzersizleri ve akupunktur gibi alternatif tedavi yöntemlerinin de bazı insanlarda olumlu sonuçlar verdiği bilinmektedir. Bu yöntemleri denemek, migren semptomlarını hafifletebilir ve genel iyilik hali sağlayabilir. Ancak, her yöntemin herkes için aynı derecede etkili olmayabileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle bu yöntemleri denemeden önce bir uzmana danışmakta fayda var.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Kendini Tokatlamak

Kendini Tokatlamak

Haber Bülteni

Güncel

Transseksüel Nedir? ve Özellikleri Nelerdir

Transseksüel Nedir? ve Özellikleri Nelerdir

Güncel

Bir İnsanın Ruhsal Gücü

Bir İnsanın Ruhsal Gücü

Güncel

Konsantrasyon

Konsantrasyon