Çift Kişilik Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Çift Kişilik Belirtileri ve Tedavisi

Çift Kişilik

Çift kişilik, bireyin bilinç seviyesinde birbirinden oldukça farklı en az iki kişiliğe sahip olma durumu ve bu kişilik yapıları arasında geçişler yaşaması ile karakterize olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu çift kişilik bozukluğu genellikle bir travma veya sarsıntıya bağlı olarak ortaya çıkar.

Çocukluk Döneminde Çift Kişilik Bozukluğu

Çift kişilik bozukluğu daha çok çocukluk döneminde, bilincin yeni yeni oluştuğu ya da henüz tam olarak gelişmediği zamanlarda yaşanan travmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu travmalar duygusal, fiziksel veya cinsel istismarlar şeklinde olabilir. Genellikle aile içindeki bireyler veya çocuğun bakımından sorumlu kişiler tarafından gerçekleştirilen bu tür istismarlar, çift kişilik bozukluğunun temel nedenlerindendir. Ancak, her davranış dalgalanması veya huy değişikliği yaşayan bireye çift kişilik bozukluğu tanısı konamaz; bu tanının konulabilmesi için bireyin ciddi travmalar yaşamış olması gerekmektedir.

Çift Kişilik Bozukluğunun Belirtileri

Çift kişilik bozukluğu yaşayan bireyler, en az iki farklı kişiliği sürekli olarak kontrol altında tutarlar. Bu kişilik sayısı, bireyin yaşadığı travmanın şiddetine göre değişebilir. Genel olarak, çift kişilik bozukluğu belirtileri 10 yaşından itibaren belirgin hale gelir ve ilerleyen yaşlarda etkisini daha da artırır.

Çift Kişilik Bozukluğu Tanısı Nasıl Yapılır?

Çift kişilik bozukluğu tanısının konulabilmesi için bazı belirli kriterlerin belirlenmesi ve uygulanması gerekmektedir. Bu tür hastalara çift kişilik testleri uygulanmalı ve çevresindeki kişilerle görüşmeler yapılarak ek bilgiler alınmalıdır. Hastaların söyledikleri arasında tutarsızlıklar ve görüşme anında kişilikler arasında geçişlerin olması, tanı koymada önemli bir rol oynar. Ayrıca, bu hastalıkta kişilikler arasında sürekli geçişler olduğu için hastalar belirli dönemlerde unutkanlıklar yaşayabilir ve o dönemdeki kişilik özelliklerinde neler yaptıklarını hatırlamayabilirler. Bu nedenle, hastalar kendilerinde çift kişilik bozukluğu olduğunu fark etmeyebilirler.

Çift Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Travma veya psikolojik kökenli bir sorun sonucunda ortaya çıkan çift kişilik bozukluğu olan hastaların öyküsünü almak çok önemlidir. Bu sayede hastanın yaşadığı geçmiş travmalar tespit edilmektedir. Rahatsızlığın tedavisi genel olarak psikoterapi ile yapılmaktadır. Psikiyatristler ve psikologlar tarafından gerçekleştirilen seanslarla, hastada parçalanmış olan kişilikler belirlenerek, bunların bütünleştirilmeye çalışılır. Tedaviye ilaç desteği ile devam edilmelidir. Bu süreç yoğun ve sistemli bir şekilde uygulanmalıdır.

Ekstra Bilgiler

Çift kişilik bozukluğunun tedavi süreci uzun ve zorlu olabilir. Bu süreçte hastanın çevresindeki kişilerin desteği de büyük önem taşır. Tedavi sürecinde psikoterapinin yanı sıra, hastanın günlük yaşamına dair rutinlerin düzenlenmesi ve stres faktörlerinin azaltılması da tedaviye olumlu katkılar sağlar. Ayrıca, çift kişilik bozukluğu yaşayan bireylerin, sosyal çevrelerinden izole olmamaları ve destekleyici sosyal ilişkiler kurmaları da tedavi sürecine olumlu etki yapar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Panik Atak Türleri

Panik Atak Türleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ruh Sağlığı Belirtileri ve Tedavisi

Ruh Sağlığı Belirtileri ve Tedavisi

Kendine Zarar Verme Eğilim Belirtileri ve Tedavisi

Kendine Zarar Verme Eğilim Belirtileri ve Tedavisi

Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Adli Psikolojinin Özellikleri

Adli Psikolojinin Özellikleri

Ruhsal Enerji Ne İşe Yarar

Ruhsal Enerji Ne İşe Yarar

Güncel

Panik Atak Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atak Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Etnometodolojinin Özellikleri

Etnometodolojinin Özellikleri

Güncel

Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi

Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi