Şizofreni hastalığı, kişinin düşüncelerini, duygularını, hareketlerini ve diğer insanlarla olan ilişkilerini ciddi anlamda bozabilen, beyinle ilgili gelişen bir hastalıktır. Şizofreni hastaları genellikle işte, okulda ve ikili ilişkilerde sorun yaşarlar. Hastalığa yakalanan kişi yaşamı boyunca bu sorunları yaşayabilir, ancak tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir. Şizofreni, kişinin gerçeklik ile hayali ayırt edemediği zihinsel bir rahatsızlıktır. Şizofreni hastalarının tavır ve davranışları oldukça tuhaf olabilir. Kişiler, gerçek ile ilişkilerini yitirdiklerinde ani kişilik ve davranış bozuklukları sergileyebilirler. Bu durum psikotik epizod olarak adlandırılır. Şizofreni hastalığının boyutu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Şizofreni belirtileri tekrarlama ve duraksama dönemleri arasında daha ciddi boyutlara ulaşabilir ya da belirtiler hafifleyebilir. Şizofreni ÇeşitleriHebefrenik ŞizofreniHebefrenik şizofreni vakalarında beyin karmakarışık ve tutarsızdır. Aynı zamanda konuşmaları anlaşılmaz ve bir o kadar karışıktır. Dışarıdan izlenildiğinde hastanın davranışları komik, tutarsız, çocuksu ya da duygusuz olarak algılanabilir. Özellikle günlük aktivitelerini gerçekleştiremeyecek kadar düzensiz davranışlar görülür. Paranoid ŞizofreniParanoid şizofreni vakalarında kişiler işkence gördüklerine ve başkaları tarafından cezalandırıldıklarına inanırlar. Ancak hareketleri, duyguları, konuşmaları ve düşünceleri normaldir. Katatonik ŞizofreniKatatonik şizofreni hastalarında en bilindik semptom fiziksel semptomlardır. Bu vakalar hareketsiz ve duyarsız olurlar. Oldukça katı ve sert bir kişiliğe sahiptirler. Karşısında konuşan kişinin konuşmalarını tekrarlayabilirler. Beslenmeme, yorgunluk ve kendine zarar verme olasılıkları vardır. Kalıntı ŞizofreniKalıntı şizofreni, hastalığın hafiflemiş halidir. Hayal görme, doğru olmayan şeylere inanma gibi belirtiler hala vardır. Fakat hastalık başlangıçtaki kadar ciddi boyutlarda değildir. Şizofreni Belirtileri Nelerdir?Şizofreni hastalarında fiziksel ve ruhsal olarak birçok belirti açığa çıkabilir. Hastalar farklı anlarda farklı tavırlar gösterebilir. Hastalığın başlangıç döneminde belirtiler oldukça şiddetli ve aniden gelişebilir. Şizofreni hastalığında yaygın olarak açığa çıkan belirtiler üç ana grup altında toplanabilir. Pozitif BelirtilerBurada kullanılan pozitif kelimesi olumlu anlamında kullanılmamaktadır. Normal insanların haricinde yalnızca şizofreni hastalarında ortaya çıkan belirtiler için kullanılır. HalüsinasyonlarKişi gerçeklikle alakası olmayan şeyler görür, sesler duyar, tuhaf kokular alır. Bedenine dokunan kimse olmamasına rağmen birinin kendine dokunduğunu iddia eder. Kişinin duyduğu sesler kişiyi etkisi altına alabilir. Bu nedenle hasta taciz ve emir verme gibi eylemler sergileyebilir. DelüzyonlarKişi başkalarının aklından geçenleri duyabildiğini iddia eder. Dezorganize BelirtilerBu vakalarda ortaya çıkan belirtiler kesin düşünememe ve doğru karşılık verememe gibi belirtilerdir. Kişi;
Negatif Belirtiler
Şizofreni Tedavisi Nasıl Yapılır?Şizofreni hastalığının tedavisinde amaç ortaya çıkan belirtileri azaltmak ve tekrarlama olasılığını hafifletmektir. İlaç TedavisiŞizofreni hastalığında kullanılan ilaçlar hastalığın tam olarak ortadan kalkmasını sağlayamaz. Ancak ortaya çıkan belirtilerin hafiflemesini sağlar. Şizofreni için kullanılan ilaçlar antipsikotikler olarak adlandırılır. İlaç tedavisine destek amacı ile terapi seansları da uygulanabilir. Elektrokonvulsif TerapiHastanın kafa bölgesine elektrotlar yerleştirilir ve bu sayede beyne elektrik şok verilir. Ancak günümüzde fazla kullanılan bir tedavi yöntemi değildir. İlaç tedavisinin yetersiz olduğu hasta gruplarında ek olarak kullanılabilen bir tedavi türüdür. |
Şizofreni hastalığını yaşayan biri olarak, günlük aktivitelerimi gerçekleştiremeyecek kadar düzensiz davranışlarının neden bu kadar belirgin olduğunu anlamakta zorlanıyorum. Bu durum hebefrenik şizofreninin bir belirtisi midir?
Cevap yazYaveş,
Şizofreni, kişiden kişiye farklılık gösterebilen karmaşık bir rahatsızlıktır ve belirtileri de çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Hebefrenik şizofreni, yani dezorganize şizofreni, genellikle düzensiz ve tutarsız davranışlarla karakterize edilir. Bu alt türde, kişinin düşünce ve konuşma biçimi dağınık olabilir ve günlük aktivitelerinde zorlanma yaşayabilir.
Bu belirtiler senin yaşadığın durumu açıklayabilir. Ancak, tam bir tanı koyabilmek için bir uzmana danışman gerektiğini unutma. Bir psikiyatrist veya terapist, belirtilerini değerlendirerek sana en doğru bilgiyi ve tedavi yöntemini sunacaktır. Kendini yalnız hissetmemeli ve profesyonel yardım almaktan çekinmemelisin.
Sağlık dileklerimle,