Kendine Zarar Verme Eğilim Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Kendine Zarar Verme Eğilim Belirtileri ve Tedavisi

Kendine zarar verme, kişinin bilinçli olarak vücudunun belirli bölgelerine zarar verme eğiliminde bulunmasıdır. Bu davranışlar tekrarlayıcı olabilir ve genellikle ölümcül değildir. Kişiler bu davranışları sergileyerek kendi kendilerine yardım etmeye çalışırlar. Kendine zarar verme, hem bağımlılık özelliği taşır hem de yardım çığlığı olarak değerlendirilebilir. Bu davranışlar, kişinin yaşadığı acılarla başa çıkma yolu olarak görülür. İntihar ve ölüm isteği bulunmamakla birlikte, bu davranışlar korku, duygusal yoğunluk ve saldırganlık gibi duyguların dışavurumu olarak ortaya çıkar. Kişiler bu duygularla nasıl başa çıkacaklarını bilemezler.

Kendine Zarar Verme Davranışının Kriterleri Nelerdir?
  • Kişinin kendini yakma ya da kesme eyleminden birini sürekli olarak tekrar etmesi
  • Kişilerin kendilerine zarar vermeden önce, gerilim duygusuna sahip olmaları
  • Yaptıkları hareketten sonra duydukları fiziksel acıyla birlikte rahatlama, hoşlanma ve zevk alma duygusunu yaşamaları
  • Sosyal olarak damgalanma korkusu ya da utanma nedeniyle, kendilerine verdikleri zararları gizlemeye çalışmaları
Kendine Zarar Verme Türleri

Kişilerin kendine zarar vermeleri iki grup halinde değerlendirilmektedir.

Kültürel Açıdan Kabul Görmüş Zarar Veren Davranışlar:

Bu davranışlar içinde dövme, piercing, dağlama yapmak gibi zarar veren davranışlar yer alır.

Sosyal Açıdan Kabul Görmeyen Zarar Veren Davranışlar:

Bu davranışlar toplumda kabul görmemektedir ve kendi içinde bazı gruplara ayrılmıştır. Bunlar:
  • Dudak ısırmak, kafa vurmak, tırnak yemek, deriyi tırmalamak, kendini ısırmak, saçlarını yolmak gibi tipik kendine zarar veren davranışlar
  • Organ kesme, göz çıkarma gibi psikotik kendine zarar veren davranışlar
  • Deriyi çimdiklemek, saç yolmak gibi kompulsif kendine zarar verme davranışları
  • Kendini yakmak, kesmek, vurmak gibi dürtüsel kendine zarar verme davranışları
Kendine Zarar Verme Davranışıyla İlişkili Psikolojik Kuramlar

Bu hastalar ile ilgili psikanalitik değerlendirmeye göre cildini kesme davranışı pek çok amaca hizmet etmektedir. Buna göre:
  • Kendine zarar verme kişiye doğrudan mazoşistik ve sadistik bir haz vermektedir
  • Kendine zarar verme davranışıyla yaşanan hazzı değersiz kılan yara meydana gelmektedir
  • Bu davranışın gerçek kastrasyonu önlemeye yönelik sembolik kastrasyonu simgelemektedir
  • Bu davranışın babanın korkulan ve arzu edilen penetrasyonu simgeleyen self-penetrasyonun bir parçasıdır
Kendine Zarar Vermenin Nedenleri

Bu davranış ruhsal bir bunalım veya duygusal bir kaosun göstergesidir. Bunun travma, cinsel taciz, tecavüz, yakını kaybetme, bedensel saldırılar gibi farklı nedenleri olabilir. Kişiler bu sorunla tek başına savaşmak zorundadır. Bu da kişilerin duygularını alt üst eder, değersizlik duygusu yaşatır. Ergenlik duygusal ve saldırgan bir dönem olduğundan, bu davranış bu sırada başlayabilir. Genellikle kişilik bozukluğu, depresyon, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı gibi durumlarla birlikte yaşanır. Kendine zarar verilirken dayanılmaz bir duygusal baskı yaşanır. Kişi hayal kırıklığı, korku, öfke gibi duygularına kendi yön verir. Kendini boşlukta hissettiğinden, algılama yok olmaya başlar.

Kendine Zarar Vermenin Sonuçları

Bu davranışla var olan sorunlar sadece ertelenir. Bunlar açıkça görülebilir. Bu eylemler nihai bir çözüm olamaz. Zarar büyük boyutlarda olabilir, gözle görülebilen yaralar oluşabilir. Kişilerin yaşadığı en büyük sıkıntı bu yaraları gizlemeyi bir zorunluluk olarak görmeleridir. Bunun sebebi yaralarla ilgili bir açıklama yapmak istememeleridir.

Kendine Zarar Vermenin Tedavisi

Kendine zarar verme davranışının tedavisi genellikle psikoterapi ve ilaç tedavisi ile yapılır. Psikoterapi, kişinin kendine zarar verme davranışının altında yatan duygusal ve psikolojik sorunları ele almayı amaçlar. İlaç tedavisi ise kişinin duygusal dengesini sağlamaya yardımcı olabilir. Tedavi sürecinde aile desteği ve sosyal destek de oldukça önemlidir. Kişinin kendine zarar verme davranışını bırakması zaman alabilir ve bu süreçte sabırlı olunması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hesperia

23 Mayıs 2024 Perşembe

Ya 6 ya da 7 yaşlarında başladı küçükken çok yalnızdım ve genelde hayali arkadaşlarım vardı kalabalık ortamlara giremezdim bacaklarımı çimdikler tırnaklarımı yerdim.Şu an 15 yaşındayım artık yanlız değilim bir kaç arkadaşım var ama hayali arkadaşlarım hala içimdeler ve ne zaman sinirlensem,Ne zaman kalabalık bir ortama girsem ne zaman yanlız kalsam içlerinden biri kendime zarar vermem gerektiğini kendimi öldürmem gerektiğini söylüyor sinir krizleri geçirmeye başladım kendimi çimdikliyorum,kafamı bir yerlere vuruyorum ya da tırnaklarımı ve kendimi ısırıyorum.Daha 3 gün önce kendimi bir su bardağı ve maytapla yaraladım bacaklarım yara içinde kollarım çizik dolu artık ne yapacağımı şaşırdım. . .

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hesperia,

Yaşadıkların gerçekten çok zor ve acı verici görünüyor. Kendine zarar verme düşünceleri ve davranışları, ciddi bir durumdur ve bu konuda mutlaka profesyonel bir yardım alman gerektiğini düşünüyorum. Bir psikolog veya psikiyatristle konuşmak, sana bu süreçte nasıl yardımcı olabileceklerini anlaman için önemli olacaktır. Destek almak, duygularını ve düşüncelerini daha sağlıklı bir şekilde yönetmene yardımcı olabilir. Unutma, yalnız değilsin ve yardım almak güçlü bir adımdır.

Kendine iyi bak,

soru

Batuhan

22 Mayıs 2024 Çarşamba

19 yaşındayım kendimi kestiğim zamanlarda psikolojik olarak acı hissetmiyorum. fiziksel acım, psikolojik acımın önüne geçiyor bu yüzdem bir rahatlama yaşıyorum. bunun olmaması gerekiyor ama kendimi durduramıyorum. bir gün bileğimi keseceğim diye korkuyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Batuhan Bey,

Yaşadığınız durumu anladığım kadaryla ciddi bir sorunla karşı karşıyasınız ve acınızı hafifletmek için fiziksel yöntemlere başvuruyorsunuz. Bunun çok tehlikeli olduğunu ve profesyonel yardım almanızın önemli olduğunu belirtmek isterim. Bir uzmandan destek almak, yaşadığınız psikolojik acının üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Kendinize zarar vermekten kaçınmalı ve bir an önce bir psikolog veya psikiyatr ile görüşmelisiniz. Sağlığınızı önemseyin ve bu konuda adım atmak için cesur olun.

soru

Merve

22 Mayıs 2024 Çarşamba

Ben 7. sınıfım ve birini çok sevmiştim, ondan aynı karşılığı alamayınca nerdeyse bir krize girdim ve kolumu kesmeye başladım dün ve bugün bu bayağı arttı ona olan sevgim bitmiş olmasına rağmen ama içinde sürekli mutsuzluk var kestikçe rahatlıyorum ama bir arkadaşım bugün gördü ve annesiyle benim babam yakın arkadaş büyük hitimal annesine söyleyecek annesii de babama çok korkuyorum ben psikopatdeğilim psikoloğa gitmek istemiyorum ne kadar fazla yaram olurasada olsun. ellerim titriyor.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merve, söylediklerin gerçekten çok üzücü ve zor bir durum yaşadığını anladım. Öncelikle, kendine zarar vermek kesinlikle çözüm değildir ve uzun vadede daha fazla sorun yaratabilir. Bu hissettiklerinle başa çıkmak için birine açılman ve profesyonel yardım alman önemli olabilir. Psikologlar bu tür durumlarla başa çıkmanda sana yardımcı olabilirler ve seni anlamak için oradalar. Korkularını ve endişelerini bir yetişkinle paylaşmak önemli bir adım olabilir. Umarım kendine daha fazla zarar vermeden yardım alabilirsin. Kendine iyi bak.

2. Cevap
cevap

Unan

Kendine zarar verme olayının sizin örneğinizle bire bir örtüştüğü ortada. bu durumun zamanla daha kötü boyutlara ulaşması da büyük olasılık.

Psikolog desteği almak kişinin psikopat olduğu anlamına gelmez. Pek çok sağlıklı birey duygusal sorunları için profesyonel yardım almaktadır.

Kendi iyiliğiniz için en kısa zamanda psikolojik yardım alın lütfen.

soru

hasret

20 Mayıs 2024 Pazartesi

her gün değişik ruh halleri içindeyim 5.sınıfta fare ilacı içtim ölmedim bu sene 8.sınıf olacağım her gün kendimi kesiyorum durduk yere ağlıyorum sonra bi anda gülüyorum herşey herkes üstüme geliyor sinirlendiğimde üzüldüğümde kendime çizik atıyorum hiç kimse beni anlamıyo annem babam ayrı zaten annemde fazla ilgilenmiyo çok günahkarım ne yapacağımı bilmiyorum sadece ölmek istiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hasret, yazdıklarını okudum ve yaşadıklarının gerçekten zor olduğunu anlıyorum. Öncelikle, içinde bulunduğun duygusal durum hakkında konuşmanı ve profesyonel yardım almanı öneririm. Bu tür duygusal dalgalanmalar ve kendine zarar verme davranışları, destek alman gerektiğinin bir işareti olabilir. Bir uzmana, rehberlik öğretmenine veya güvenilir bir yetişkine durumunu anlatarak yardım alabilirsin. Unutma, yalnız değilsin ve senin için daha iyi bir yol bulunabilir. Önemlisin ve yaşamın değerli. Lütfen bu konuda adım atmayı düşün.

2. Cevap
cevap

Evcan

Merhaba kendinize zarar vermeniz doğru bir davranış değil. Bunun için kesinlikle bundan vazgeçmeniz gerekir . Sorunların bi şekilde çözümlenmediginin farkındasınızdır. Ama bi ruh halinden kurtulmak ve kısa süre de bu olumsuz duygulardan arınmak için bir psikoloğa görünmeli ve görüşmelisiniz. Size en iyi şekilde yardımcı olacaktır. Sağlıklı günler .

soru

Hilal

14 Mayıs 2024 Salı

sa. ben de 12 yaşındayım ama travmatik bir olay yaşamadım sadece bir kere deneyeyim bakalım nasıl olacak dedim hoşuma gitti yeniden yaptım hala yapıyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aleykümselam Hilal,
Bu durumun çok yaygın olduğunu bilmeni isterim. Bir profesyonelden yardım alman önemli olabilir, çünkü bu tür davranışlar ileride sağlık sorunlarına yol açabilir. Kendine dikkat etmen önemli.

soru

Büşra

01 Mayıs 2024 Çarşamba

Benim kendime zarar verme eğilimin var. önceleri jilet,bıçak,cam ne bulursam onunla kendimi yaralıyordum.tabiki bir en büyük sebebi ailem .bu durumu kontrol altına almıştım ama şuan durumum eskiye göre daha ciddi .üstelik artık kendime zarar vermekle kalmıyorum .beni engellemeye çalışan kim olursa onada zarar veriyorum .sizce ne yapmalıyım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Büşra Hanım, yaşadığınız durum gerçekten çok zor ve ciddiye alınması gereken bir konu. Öncelikle, kendinize ve çevrenize zarar verme eğilimlerinizi kontrol altına almak için profesyonel yardım almanız çok önemli. Bir psikolog veya psikiyatr ile görüşmek, bu duygusal ve fiziksel zarar verme eğilimlerinizin altında yatan nedenleri anlamanıza ve bu durumla başa çıkabilmenize yardımcı olabilir. Ailenizle olan sorunlarınızı da terapide ele alabilir ve çözüm yolları bulabilirsiniz. Ayrıca, çevrenizde size destek olabilecek güvenilir kişilerden yardım istemekten çekinmeyin. Kendinize ve başkalarına zarar vermek, uzun vadede daha büyük sorunlara yol açabilir. Lütfen bir an önce profesyonel destek alın.

2. Cevap
cevap

Öger

Durumunuz kesinlikle kendi kontrolünüzden çıkmış gibi gözüküyor. Profesyonel psikolojik destek almalısınız.

Pir psikolog ya da psikiyatristten yardım almaktan çekinmeyin.

soru

HAYAT KIÇIYLA GÜLÜYOR

27 Nisan 2024 Cumartesi

Abi çok kararsızım.Ne yapmak istiyorum hiç bilmiyorum güzel sanatlar lisesinde okumak mı yoksa tıp mı?Hep yalnız kalmak istiyorum ve sinirlendiğimde ya da üzüldüğümde elime veya koluma çizikler atıyorum. Bu beni sakinleştiriyor.Hatta kan görünce daha çok iyi hissediyorum kendimi.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

HAYAT KIÇIYLA GÜLÜYOR, öncelikle bu zor durumla başa çıktığın için seni tebrik etmek isterim. Karar vermek zor olabilir, ancak bu süreçte kendini ve ne istediklerini anlaman önemli. Güzel sanatlar lisesi ve tıp, her ikisi de farklı alanlarda büyük emek ve tutku gerektiren yollar. Hangisinin seni daha mutlu edeceğini düşünüp, bu alanlarla ilgili daha fazla bilgi edinmeye çalışabilirsin.

Ayrıca, kendine zarar verme davranışı ciddi bir durum. Bu konuda bir uzmandan yardım almak, yaşadığın duyguları daha sağlıklı bir şekilde yönetmene yardımcı olabilir. Kendine iyi bak ve unutma, destek istemekten çekinme.

2. Cevap
cevap

Zaz

Senin gibiler doktor oluyor hic ugruna insanlar ölüyor yazik cok yazik

soru

Zeynep Sude Turan

18 Nisan 2024 Perşembe

Ben 12 yaşındayım 2 senedir kendimi kesiyorum kollarım, köprücük kemiğim, ellerim izlerle dolu. Ve hep saklıyorum çünkü insanlar gördüğünde neden diye soruyor ben de cevap vermek istemiyırum. Açıklama yapmaktan nefret ediyorum. Ve sadistim insanlara zarar vermeyi seviyorum. Ve zevk alıyorum zarar vermekten (hem kendime hem de insanlara).&128532;

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zeynep Sude Turan, bu durum gerçekten çok ciddî ve üzücü görünüyor. Kendine zarar vermen ve insanlara zarar verme isteğin, duygusal ve psikolojik olarak derin sıkıntılar yaşadığını gösteriyor olabilir. Bu konuları yalnız başına çözmek zor olabilir; bu yüzden bir uzmandan, özellikle bir psikologdan yardım almanı şiddetle öneririm. Hem kendin hem de çevrendeki insanlar için en sağlıklısı bu olacaktır. Unutma, yardım istemek bir zayıflık değil, aksine güçlü bir adım. Kendine ve başkalarına zarar vermeden de duygularını ifade etmenin yolları var. Lütfen bir büyüğünle ya da bir uzmandan destek al.

2. Cevap
cevap

Bestami

Zeynep Sude Turan; Kendini sadistim diye sınırlamamalısın; Insanlar olmak istediği gibi olurlar.İyi Günler

soru

Zeynep e.e.

05 Nisan 2024 Cuma

Benim kendime zarar verme alışkanlığım var maalesef ki. Ben şuan 15 yaşındayım 9. Sınıfa gidiyorum benim bu kötü alışkanlığım ilk olarak filimlerde falan görüp denemekti ve bunu ilk yaptığımda 11-12 yaşlarımdaydım. Daha sonra işin içine ergenlik falan girdi bu böyle devam etti. Ben 7. Sınıftaydım tramvatik bir olay yaşadım ki 2 yıl geçti hâlâ ilk günkü gibiyim. Bu olaydan sonra kaç defa kendimi kestim, çizdim. İlk teneke kutularla yaptım sonra makas sonra falçata sonra cam sonra jilet... Ama ben bu tramvatik olaydan sonra ciddi boyutlarda kendime zarar vermeye başladım ve bir çok kez farklı yollarla intihara kalkıştım artık benim için yaşamak anlamsızdı. Ve asıl kötü olan buna 1 yıl ara verdikten sonra (yani kendime zarar vermeye) şuan tekrar şiddetli bir şekilde başladım. Antidepresan kullandım bir sürü prozac,lustral... Lustral hala kullanıyorum ve 2 yıl oldu kullanmaya başlayalı. Tramva ilk günkü gibi devam ediyor o insanlardan o mekandan o konudan o yazılardan o haberlerden köşe bucak kaçıyorum görünce de kalbim çarpıntı yapıyor terliyorum soğuk terler atıyorum kısacası bir tuhaf oluyorum ama koskoca 2 yıl geçti... Ailem aşırı baskıcı normal yaşıtlarımın yaptığı mesele hafta sonu gezmek gibi ben yapamıyorum niye sürekli evdeyim (onlar dışardayken ama) çamaşır asıyorum, evi süpürüyorum falan filan bu örnekler daha çoookk. Ailemle sürekli çatışma halinde yok ztn. Annem ile babam ben 5 yaşındayken ayrılmış aile, evin direği ne demek bilmiyorum ama bizim için ablam ve benim için arada bir bizden dolayı görüşüyorlar. My life bok. Kendime gelemiyorum yıllardır. Küçüklüğümden beri psikolog ve psikiyatri ye gidiyorum. Trabzonvaran sonra intihar girişiminden dolayı yatıyorlardı ama ben sınav senem LGS var diye istememiştim. Ama şuan da çok iyi olduğum söylenemez napicam bilmiyorum her şeyi denedim. :(

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Zeynep e.e.,

Öncelikle, yaşadıklarının ne kadar zor ve başa çıkması güç olduğunu anladığımı bilmeni isterim. Kendine zarar verme alışkanlığın ve yaşadığın travmalar konusunda ciddi bir destek alman çok önemli. Psikolog ve psikiyatristlerle görüşmeye devam etmek, bu süreçte sana yardımcı olabilir. Ayrıca, aile içindeki baskı ve zorlayıcı durumlar konusunda da bir uzmandan destek almak faydalı olabilir. Kendine zarar vermek ya da intihara teşebbüs etmek, uzun vadede çözüm getirmez ve seni daha da zor durumlara sokabilir. Lütfen bu konuda profesyonel yardım almaya devam et ve çevrendeki güvendiğin insanlarla duygularını paylaşmaktan çekinme. Senin iyiliğin ve sağlığın her şeyden önemli.

Sevgilerle,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Algı Türleri

Algı Türleri

Beck Depresyon Ölçeği

Beck Depresyon Ölçeği

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bağlanma Korkusu Belirtileri ve Tedavisi

Bağlanma Korkusu Belirtileri ve Tedavisi

Şiddet Belirtileri ve Tedavisi

Şiddet Belirtileri ve Tedavisi

Şizofreni Tedavisi Şizofreni Nasıl Tedavi Edilir

Şizofreni Tedavisi Şizofreni Nasıl Tedavi Edilir

Utangaçlık Duyguları ve Özellikleri

Utangaçlık Duyguları ve Özellikleri

Sinir Sıkışması Tedavisi

Sinir Sıkışması Tedavisi

Güncel

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Güncel

Alzheimer Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yapay Sinir Ağları Nasıl Oluşur

Yapay Sinir Ağları Nasıl Oluşur

Panik Atak İlaçları Hangileridir ve Nasıl Kullanılır?

Panik Atak İlaçları Hangileridir ve Nasıl Kullanılır?

Burç Türleri ve Özellikleri

Burç Türleri ve Özellikleri

Sinir Sıkışması Belirtileri

Sinir Sıkışması Belirtileri

Adli Psikolojinin Özellikleri

Adli Psikolojinin Özellikleri

Apati Belirtileri ve Tedavisi

Apati Belirtileri ve Tedavisi

Klostrofobi Belirtileri ve Tedavisi

Klostrofobi Belirtileri ve Tedavisi

Edimsel Koşullanma

Edimsel Koşullanma

Homoseksüel Belirtileri ve Tedavisi

Homoseksüel Belirtileri ve Tedavisi

Sinir Hastalığı Belirtileri

Sinir Hastalığı Belirtileri

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Hafıza Kaybı Belirtileri ve Tedavisi

Hafıza Kaybı Belirtileri ve Tedavisi

Ani Sinirlenme Belirtileri ve Tedavisi

Ani Sinirlenme Belirtileri ve Tedavisi

Aşağılık Kompleksi Belirtileri ve Tedavisi

Aşağılık Kompleksi Belirtileri ve Tedavisi

Stres Yönetimi Nasıl Olmalıdır

Stres Yönetimi Nasıl Olmalıdır

Narsisizm Belirtileri ve Tedavisi

Narsisizm Belirtileri ve Tedavisi

Psikoloji Nedir? İnsan Psikolojisi

Psikoloji Nedir? İnsan Psikolojisi

Hipopituitarizm Belirtileri ve Tedavisi

Hipopituitarizm Belirtileri ve Tedavisi

Hormon Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Hormon Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Depresyon Nedir? Depresyonun Özellikleri

Depresyon Nedir? Depresyonun Özellikleri

Nevrasteni Sinirde Zayıflık ya da Bitkinlik Durumu

Nevrasteni Sinirde Zayıflık ya da Bitkinlik Durumu

Dürtüsellik Kişilik Bozukluğu

Dürtüsellik Kişilik Bozukluğu