Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi

Karıncalanma, duyu sisteminde oluşan ve sinirlerin baskısı sonucunda hissedilen, dışarıdan fark edilmeyen bir rahatsızlıktır. Bu durum, vücutta karıncanın gezmesi gibi bir his uyandırır. Genellikle otururken bacak bacak üstüne atıldığında veya kolun vücut altında kalması durumunda bu his deneyimlenebilir. Bunun dışında vücutta bazı rahatsızlıkların seyri sırasında karıncalanma hissedilebilir. Karıncalanma, belirli bir bölgeden başlayarak vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Sinir üzerine uygulanan baskıyı bildiren bir uyarı sistemi olarak tanımlanabilir. Kollarda ve bacaklarda oluşma nedeni genellikle uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz kalmaktır. Ancak bazı durumlarda hastalık belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Beyinde ve omurilikte mesaj çözümlenen bölgeler bulunmaktadır. Bu bölgelerde sinirlerden gelen mesajlar çözümlenir. Bu bölgelerin hasar görmesi karıncalanma etkisi gösterebilir. Bu tür karıncalanmanın diğer karıncalanmalardan farkı süreklilik göstermesidir.

Karıncalanma Sebepleri Nelerdir?

  • Şeker Hastalığı: Karıncalanmanın en sık sebeplerinden biri diyabetik nöropati rahatsızlığıdır. Bu durum, şeker hastalarında kan şekeri seviyesinin bozuk olduğu durumlarda görülür. Ayaklarda daha belirgin şekilde karıncalanma meydana gelir ve özellikle geceleri ağrı ve kramplarla birlikte görülür.
  • Karpal Tünel Sendromu: Ellerde görülen karıncalanmanın sebebidir. El bileğinde olan sinirlerin baskı altında kalması sonucunda parmaklara ve kola kadar yayılım gösteren karıncalanma, uyuşmayla birlikte görülür.
  • Dolaşım Sorunları: İlerleyen böbrek hastalıkları, damar hastalıkları ve karaciğer hastalıkları da karıncalanma nedenidir. Özellikle ayaklarda yürümekle gelen, durmakla geçen karıncalanma ve ağrılar dolaşım sistemindeki tıkanıklıklarla alakalıdır.
  • Kanser: Bazı kanser türleri periferik nöropati oluşturarak, karıncalanma, uyuşma ve yanma gibi belirtiler gösterebilir.
  • İç Salgı Bezleri Yetersizliği: Kişilerde amiloidoz adlı metabolizma rahatsızlığında böbrek üstü, tiroit bezi ya da hipofiz bezi gibi iç salgı bezi yetersizliklerinde karıncalanma oluşabilir.
  • Alkol Alışkanlığı: Uzun süre ve fazla miktarda alkol kullanımı karıncalanma sebebi olabilir.
  • B12 Vitamin Eksikliği: Özellikle B12 ve B6 vitamini eksikliği de karıncalanma sebebi olabilir.
  • Virüs Enfeksiyonları: Özellikle virüs kökenli enfeksiyon hastalıklarında bu sorun yaşanabilir. Sitomegalovirüs ve herpes bu enfeksiyonlar arasındadır.
  • Bağışıklık ve Romatizma Hastalıkları: Romatoid artrit gibi romatizma hastalıkları ve bağışıklık sistemi bozukluklarından kaynaklanan hastalıklarda karıncalanma oluşabilir.
  • Ağır Metal Zehirlenmeleri: Özellikle cıva ve kurşun zehirlenmeleri karıncalanma ile sonuçlanan nöropatiye sebep olabilir.
  • Raynaud Hastalığı: Bu rahatsızlığın belirtisi karıncalanma olarak görülebilir. El ve ayak parmaklarında uyuşma, acı hissi, beyazlaşma ve ilerleyen dönemde mavileşme belirtilere eşlik eder.
  • Disk Fıtığı (Disk Kayması): Bu rahatsızlığın habercisi şeklinde karıncalanma meydana gelebilir. Hareket sırasında sırtın altındaki ağrı, bacakta ve baldırlarda karıncalanma ve uyuşmaya neden olabilir.

Karıncalanma Bulguları Nelerdir?

Bu kişilerin detaylı şekilde duyu muayenesinden geçirilmesi gerekir. Duyu özelliklerine göre patoloji olup olmadığı belirlenir. Bazı durumlarda bunu sadece kişi hissedebilir. Bu durum daha çok beyinle ilgili sorunlarda görülebilir. Omurilikten çıkan sinirlerde bozukluk olduğunda, bu genellikle vücutta cilt üstünde bölgeyi içine alan duyu değişikliklerinde muayenede görülür. Karıncalanmaya genellikle yanıcı ağrılar, his azalması ya da hissetmeme gibi belirtiler eşlik edebilir. Baskı sonucunda oluşan karıncalanmalarda, baskıyı kaldırmak çözüm olacaktır. Diğer rahatsızlıklarda uygun tedaviler uygulanarak, etkileri giderilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kontrolü Kaybetme Korkusu

Kontrolü Kaybetme Korkusu

Kaçış Sendromu Nedir?

Kaçış Sendromu Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnsan Psikolojisi Türleri ve Özellikleri

İnsan Psikolojisi Türleri ve Özellikleri

Bağımlı Kişilik Bozuklukları

Bağımlı Kişilik Bozuklukları

Kişilik Bozuklukları Belirtileri ve Tedavisi

Kişilik Bozuklukları Belirtileri ve Tedavisi

Sosyal Anksiyete Belirtileri ve Tedavisi

Sosyal Anksiyete Belirtileri ve Tedavisi

Etnometodolojinin Özellikleri

Etnometodolojinin Özellikleri

Güncel

Majör Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Majör Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Homofobi Belirtileri ve Tedavisi

Homofobi Belirtileri ve Tedavisi